Közélet

Megszépül a móravárosi templom - adományból jut forrás a festésre

Megszépül a móravárosi templom - adományból jut forrás a festésre

2017. augusztus 17., csütörtök
Megszépül a móravárosi templom - adományból jut forrás a festésre
alsovarosi_templom_festese05_gs

Az egyházközség „szín zsinatát” is összehívta Fazakas Attila plébános, így választották ki, hogy milyen árnyalatú is legyen belülről a móravárosi templom, amit több mint két évtized után adományokból tudnak megszépíteni. A tervek szerint szeptember elejére fejeződik be a kivitelezés, addig a szentmiséket a közösségi házban tartják.

Legutóbb 1995-ben festették ki a móravárosi templomot, egy évvel azután, hogy megépült a közösségi ház – tudtuk meg

Fazakas Attila

plébánostól. Elmondta, mivel építészeti szempontból puritán épületről van szó, a színekkel próbálnak játszani, egy világosabb és a hozzá illő sötétebb sárga árnyalatot használva álkazettás mennyezetet hoznak létre a festők. „A célunk, hogy olyan színt vigyünk a templomba, ami egyszerű, mégis feldobja a letisztult formákat” – részletezte. Méltatta az egyházközség tagjainak összefogását, sokan segítettek a pakolásban és abban, hogy a közösségi házban kápolnát alakítsanak ki, ott lesznek ugyanis a szentmisék a felújítás végeztéig. „A jelenlévők alkották az összehívott ’szín zsinatot’, közösen döntöttük el próbafestések alapján, hogy milyen árnyalatúak legyenek a falak, a pillérekhez eredetileg kiválasztott szín ugyanis nem mutatott jól a falfelületen” – részletezte. Kérdésünkre Fazakas Attila elmondta, egy adományozótól kaptak egymillió forintot kimondottan a festési munkákra, ami szűkösen elegendő, és egy másik felajánlás is érkezett miután kiderült, hogy a kiválasztott színárnyalat megnöveli a költségeket. Hozzátette, a hívek körében gyűjtést is hirdetett, a szentély rendbetételét tervezi ugyanis a plébános. „A liturgiában a legszentebb cselekmények zajlanak ott, s ha új burkolatot kapna az a terület, az méltóbb volna a Jóistenhez. A kalkulációk szerint egymillió forintból lehetne a szentélyünket helyrehozni, ehhez várjuk mindazok segítségét, aki ebben szeretne partnerünk lenni” – fogalmazott. Előbb-utóbb azonban jelentősebb összegeket is költeni kell az épületre, hiszen amellett, hogy szükséges lenne a tetőt átnézni, a burkolat megújítását sokáig már nem lehet halogatni, mivel felázások vannak. Az egész templomtérben fel kellene szedni a kövezetet, leszigetelni, s úgy újat készíttetni. Ezeken felül a nyílászárók is megérettek a cserére, erre már érkezett is árajánlat, ez 4,5 millió forintba kerülne. Szeptember 17-én lesz a templom búcsúja, eredetileg akkorra tervezték a munkálatok befejezését, ám már a következő hónap második napján esküvő lesz a falak között, így akkorra szeretnék, hogy a megújult környezetben mondhassák ki a boldogító igent a házasulandók. A móravárosi templomot 1932-ben építették, az akkori püspök,

Glattfelder Gyula

áldotta meg, s ahogy a környék lakossága is egyszerű földművesekből, később gyári munkásokból tevődött össze nagyrészt, mindezt visszatükrözi a templom egyszerűsége is. Fazakas Attila plébános elmondta, a

Fennesz László

tervezte templom középpontjában mégis egy olyan kincset őriznek, ami egyedülálló Szegeden. „1932-ben Glattfelder püspök hitelesített Szent Kereszt ereklyét adományozott a templomnak, Krisztus Urunk keresztfájának két darabkáját őrizzük, ami a mai napig a főoltár keresztje alatt található, s búcsú idején a körmenetben szoktuk körbevinni. Egyszerű templomunk van tehát, mégis nagyon nagy érték lakozik falai között” – összegzett a plébános.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.