Közélet

Magyar-szerb fotópályázattal ünneplik az Európai Együttműködés Napját

Magyar-szerb fotópályázattal ünneplik az Európai Együttműködés Napját

2017. augusztus 9., szerda
Magyar-szerb fotópályázattal ünneplik az Európai Együttműködés Napját
fenykepezes_fenykepezogep_fotografia

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program – mint az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés – augusztus 8-a és szeptember 10-e között fotópályázatot rendez „Magyarország és Szerbia határmenti régiójának elbűvölő látványosságai” címmel az Európai Együttműködés Napjának idei megünnepléseként.

Magyarország és Szerbia határtérsége, ami egyben az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program programterülete is, a szerbiai Vajdaságot és a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket foglalja magába. Azzal a céllal, hogy a két partnerország – Magyarország és Szerbia – állampolgárait aktív részvételre ösztönözze az Európai Együttműködés Napjának megünneplésében, a Program – 18. életévüket betöltött – amatőr és profi fotósokat buzdít a fotópályázaton való részvételre. A pályázatra Magyarország és Szerbia határtérségének szépségeit bemutató képeikkel pályázhatnak a fotózás szerelmesei, bemutatva a térség természeti látványosságait, a tájat, illetve a határ menti városok és települések közismert helyszíneit A három legjobb fotó készítői a Program márkajelzésével ellátott értékes és hasznos ajándékokat kapnak, illetve a másik kilenc kiválasztott fotóval együtt részt vesznek majd az Európai Együttműködés Napja megünneplésére rendezett szeptemberi szabadtéri kiállításon Szegeden, mely eseményre a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) közreműködésével kerül majd sor. A Program továbbá azzal ismeri el a fotósok munkáját, hogy a legjobb tizenkét kép felhasználásával készíti el a 2018. évi nyomtatott naptárát, amelyet 2017 végéig megküldenek a Program számos partnerszervezetének – beleértve az Európai Bizottságot, a magyarországi és szerbiai kormányzati szervezeteket, illetve a két országban a Program közös projektjeit végrehajtó számos nonprofit szervezetet is. A pályázaton való részvételhez a fotókat elektronikusan kell benyújtani a Program Közös Titkárságának az ecday@interreg-ipa-husrb.com e-mail címre 2017. augusztus 8-a és 28-a között, feltüntetve a készítő nevét, elérhetőségét, és a fénykép rövid ismertetését. Minden jelentkező csak egy fotóval pályázhat, a részvételhez a fényképek készítőinek be kell tartaniuk a fotópályázat Feltételeit, amely a Program honlapján férhető hozzá: www.interreg-ipa-husrb.com. A formai és tartalmi szempontoknak, illetve a technikai feltételeknek is megfelelő fotók egyszerre kerülnek fel a Program Facebook-oldalának Fotópályázat albumába. A legjobb fényképet kiválasztó szavazásra 2017. szeptember 1. és 10. között kerül sor. A fotópályázat zsűrije – amelynek tagjai

Vörös Csaba

fotográfus, valamint a Program irányító hatóságának és nemzeti hatóságának egy-egy képviselője lesz majd – választja ki az első és második helyezettet. A harmadik helyezett a Facebook-oldalon indított nyilvános szavazás keretében legtöbb „lájk”-ot („Tetszik” szavazatot) kapó fotó lesz. A fotópályázat zsűrije ezen kívül kiválaszt további kilencet a beküldött fényképek közül a szegedi szabadtéri kiállításra, és a Program 2018. évi naptárába. A fotópályázat győzteseit 2017. szeptember 12-én hirdetjük ki a Program weboldalán és Facebook-oldalán, a legjobb 12 fotó készítői pedig a kiállítás nyitórendezvényén vehetik majd át a jutalmukat. „Magyarország és Szerbia határtérségében kiemelkedő jelentőségű a két szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik célja az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére” – magyarázta

Rácz Péter

, az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Program Közös Titkárságának vezetője. Az Európai Együttműködés Napja egy olyan esemény, amit minden évben szeptember 21-e körül rendeznek azért, hogy megünnepeljék a területi együttműködést Európa különböző régiói beleértve az Európai Unióval szomszédos országokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.