Közélet

Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt

Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt

2017. augusztus 2., szerda
Emléktáblával adóznak a roma áldozatok előtt
roma_holokauszt_emlektabla007kf

A második világháborúban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer romát végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Szegeden emléktáblát avattak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából, fejet hajtva az áldozatok előtt.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján nyilvánították augusztus 2-át a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává. Ezen a napon az Európa-szerte meggyilkolt cigányokra, romákra és szintikre emlékeznek. A tragédia 73. évfordulója alkalmából emléktáblát avatott a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat az alsóvárosi roma tanoda épületénél. „Az 1944. augusztus 3-ára virradóra az auschwitz-birkenaui haláltáborban kivégzett több mint háromezer romára, valamint a velük együtt a második világháborúban Európa-szerte tízezrével meggyilkolt romákra és szintikre emlékezünk. A roma holokauszt nem a gázkamrákkal, hanem a kirekesztő gondolatokkal kezdődött. Az utolsó élő generáció feladata – amelynek még kapcsolata van a holokauszt túlélőivel – figyelmeztetni a jelenkort az akkori szörnyűségekre” – emelte ki

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátéve, a cigányság megbocsátott, de a tragédiát és az áldozatok emlékét sosem felejtik. Elmondta, bízik abban, a történelem nem ismétli meg önmagát. A megemlékezésen felcsendült a roma himnusz, az áldozatokért égő mécseseket hegedűszó kíséretében helyezték el az emléktábla alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.