Közélet

Diabétesz: a kánikula fokozott odafigyelést követel

Diabétesz: a kánikula fokozott odafigyelést követel

2017. augusztus 17., csütörtök
Diabétesz: a kánikula fokozott odafigyelést követel
diabetesz_cukorbetegseg_inzulin

A nyári szélsőséges időjárás az erős, egészséges és fiatal szervezetet is komoly megterhelésnek teszi ki. A szakemberek felhívják a figyelmet, a diabéteszben szenvedők ebben az időszakban különös figyelmet fordítsanak önmagukra.

„A nyári kánikula minden ember szervezetét fokozottan megterheli, a cukorbetegek vonatkozásában ez hatványozottan igaz. A megfelelő folyadékpótlás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a diabeteszes betegek nem várhatnak az ivással addig, amíg szomjúságot éreznek, már ezt megelőzően érdemes folyadékot fogyasztaniuk. A kezdődő kiszáradás is emeli a vércukorszintet, amely fokozott vizelet-kiválasztáshoz vezet, tovább emelve a kiszáradás kockázatát” – ismertette Palotás Zoltán, a szegedi Aranyklinika belgyógyász szakorvosa hozzátéve, a fizikai aktivitást ajánlott számukra a kora reggeli órákra, vagy a már hűvösebb esti időszakra időzíteni. A közvetlen napsugárzás a szervezet számára stresszhelyzetet jelent, melynek hatására a vércukorszint emelkedik. A megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukrot a betegeknek, amely inzulinos cukorbeteg esetében jelenthet napi négynél több mérést is. A szakember kiemelte, az egyes típusú diabéteszes betegnek egyáltalán nincs saját inzulintermelése, szemben a kettes típusban szenvedővel, így az előbbi betegcsoport még érzékenyebben reagál a külső hatásokra.

Biztonságosan a nyári vakáció ideje alatt is

Ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők részére is felhőtlen lehessen a kirándulás, több dologra is oda kell figyelniük. A nagy melegben – így a nyaralás ideje alatt is – fokozott figyelmet kell fordítani az inzulin és a vércukormérő tesztcsík tárolására. Az inzulin-készítményt tilos az előírtnál magasabb hőmérsékleten, vagy direkt napsugárzásnak kitett helyen tárolni, ugyanis hő hatására a hatóanyag lebomlik, a megfelelő mennyiségű beadott inzulin ellenére a beteg vércukorértéke megemelkedik. Hűvös, napfénytől védett helyen és az előírt hőmérséklet megtartásával szükséges azt elhelyezni. További fontos tudnivaló, hogy a készítmény fagyasztása is tiltott. A vércukormérő tesztcsík helytelen tárolása hamis értékek méréséhez vezethet. A belgyógyász szakorvos hangsúlyozta, az alacsony vércukorszint-érték elhárítása érdekében a beteg mindig tartson magánál gyors felszívódású szénhidrátot, ilyen lehet többek között a cukros üdítőital, szőlőcukor. Ebben az esetben a beteg önállóan képes kezelni a vércukorszint esését. Kiemelte, a beteg feltétlen használjon a leégés elkerülése érekében naptejet, mivel a bőrön keletkezett sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegek esetében rosszabb. Megtudtuk, a zsúfolt nyári napirend esetében gyakoribb lehet a mérések elmaradása, illetve időnként a gyógyszer bevétel, inzulin-beadás elmulasztása is, ezek következménye a cukorbetegség súlyosságától függ.

A lélekjelenlétünk életet menthet

Amennyiben a környezetünkben lévő illetőnél a hypoglikémia klasszikus tüneteit észleljük – többek között remegés, sápadtság, verejtékezés, ingerlékenység, fokozott éhségérzet – és még tudatánál van, érdemes a beteggel szőlőcukrot etetni, vagy cukros üdítőitalt itatni, ekkor pillanatok alatt látványos javulást érhetünk el. Amennyiben az inzulinnal kezelt cukorbeteg eszméletlen, keressünk nála glucagon injekciót és a mentők kiérkezése előtt adjuk be neki. Ez a beavatkozás életmentő lehet. A legfontosabb viszont az, hogy mihamarabb értesítsük az esetről a mentőket. „A cukorbetegség népbetegségnek számít a jóléti társadalmakban. A kialakulása részben genetikai okokra vezethető vissza, másrészről a helytelen életmód hordozhatja a kiváltó okokat. A kettes típus kialakulásáért felelőssé tehető a mozgásszegény életmód, a fokozott szénhidrátbevitel, az elhízás” – emelte ki Palotás Zoltán. A szakorvos megjegyezte, tudatos táplálkozással, rendszeres testmozgással, a megfelelő testtömeg-index megtartásával jelentős mértékben csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

kartya_2

Egyik olvasónk, a 21 éves Évi is cukorbetegségben szenved. Hírportálunknak saját tapasztalatai alapján elmondta, nyáron sokkalta jellemzőbbek a kiszáradásos tünetek, illetve a strandolások közepette gyakoribb lehet az alacsony vércukor-szint, amelyre a laikusok könnyen akár azt is hihetik, hogy a beteg erősen ittas állapotban van. A túl sok lángos és főtt kukorica hatására megemelkedhet a vércukorszint, melynek fő tünete a bő vizelés, amely kiszáradáshoz is vezethet. Felhívta a figyelmet a sűrűbb mérések fontosságára és arra, hogy a kihagyott ellenőrzés helytelen inzulinadagoláshoz vezethet, amely rosszullétet eredményezhet. Nyaralás, külföldi út előtt mindenképpen egyeztetni kell a háziorvossal, szakorvossal. Az orvos a külföldi utazásunk előtt igazolást állít ki a rendszeresen szedett gyógyszerekről (inzulinok, tabletták). „Mindenképpen legyen a bőröndben tartalék gyógyszer, inzulin - melyeket mindig a megfelelő hőmérsékleten kell tartani -, cukormérő csík, tű, glucagon injekció és szőlőcukor" – hangsúlyozta hozzátéve, az orvosnál kérhető "Cukorbeteg vagyok!" kártya is, melyre a beteg az adatit felírhatja az orvosa telefonszámával együtt, így egy esetleges rosszullét esetén a segítők tudják kit kell értesíteni. Ezeken a kártyákon apró tájékoztató is található a laikusok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.