Közélet

Az Iszlám Állam "katonája" volt a brüsszeli merénylet elkövetője

Az Iszlám Állam "katonája" volt a brüsszeli merénylet elkövetője

2017. augusztus 27., vasárnap
Az Iszlám Állam "katonája" volt a brüsszeli merénylet elkövetője

Az Iszlám Állam "katonája" volt a pénteken végrehajtott brüsszeli késeléses támadás végrehajtója - közölte a dzsihadista terrorszervezet a szócsövének tekinthető Aamák hírügynökségen keresztül.

A merénylő egy 30 éves, szomáliai származású, 2015 óta belga állampolgár volt, aki péntek este Brüsszel központjában hátulról támadt három járőröző katonára egy késsel, miközben azt kiabálta, hogy "Allah Akbar!". A férfit a katonák meglőtték - a támadót két lövés érte -, korházba szállítása után belehalt sebeibe. A hadsereg tagjai csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, a támadásban arcukon és kezükön sérültek meg. Senki másnak nem esett bántódása. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire. A belga főügyészség tájékoztatása szerint a Brüsszeltől mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Bruges-ben bejelentett lakcímmel rendelkező elkövetőnél egy lőfegyverutánzatot találtak és két példányt a muszlim vallás szent könyvéből, a Koránból. Hangsúlyozta, a katonák helyesen jártak el, amikor a támadóra tüzet nyitottak. Az esetet terrortámadásnak nyilvánították, és "terrorista gyilkosság kísérletének" gyanújával nyomozást indítottak. A hatóságok átkutatták az elkövető lakását, de további információval nem szolgáltak.

Renaat Landuyt

, Bruges polgármestere elmondta, az elkövető már négy hónapja nem fordult meg lakóhelyén. Radikalizálódásának nem látták jelét, de már korábban is különösen viselkedett, amelyet pszichológiai problémákkal magyaráztak. A férfi, noha nem szerepelt a hatóságok terrorizmussal összefüggésben összeállított listájában, de ismert volt a hatóságok előtt, ugyanis a Belgium flamand nyelvű, északnyugati régiójában található Eeklo városában idén februárban rendőrökre támadt, miután azok "vandalizmus" miatt elő akarták állítani. Belgiumban a 32 ember halálát okozó, 2016. március 22-én végrehajtott brüsszeli merényletek óta magas, hármas fokú terrorkészültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy a terrortámadás elkövetésének veszélye fennáll, lehetséges és valószínűsíthető. Azóta katonákat és a korábbiaknál több rendőrt vezényeltek az utcára, a középületek és a nagyobb rendezvények védelmére. A pénteki incidens a belga főváros egy olyan negyedében történt, ahol számos bár és vendéglő található, nem messze a történelmi Grand Place tértől, amely az egyik legfőbb turistaattrakció. A brüsszeli városi ügyészség szombaton külön nyilatkozatban közölte, hogy az előírásokkal összhangban fegyverhasználat miatt vizsgálatot indítottak a gyanúsítottat lelövő katona ügyében. Az ügyészség ugyanakkor hozzátette, hogy a katona jogos önvédelemből használta a fegyverét, miután a támadó megszúrta őt a késével.

Charles Michel

belga kormányfő Twitter-üzenetében támogatásáról biztosította a katonákat. Hozzáfűzte: a belga biztonsági erők továbbra is készültségben lesznek, és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.