Közélet

Alsóvárosi búcsú – Az igaz találkozásokkal magasztalhatjuk az Urat

Alsóvárosi búcsú – Az igaz találkozásokkal magasztalhatjuk az Urat

2017. augusztus 6., vasárnap
Alsóvárosi búcsú – Az igaz találkozásokkal magasztalhatjuk az Urat
havas_boldogasszony_bucsu49_gs

Merjünk nyitottá válni és közeledni a másik ember felé, ez a kulcsa annak, hogy valódi találkozásokban legyen részünk – hangzott el a Dél-alföld legnagyobb múltú vallási ünnepén, az alsóvárosi búcsú ünnepi szentmiséjén a Mátyás téren.

A Havas Boldogasszony Búcsú szabadtéri szentmiséjén

Orbán Szabolcs

, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője emlékeztetett, hogy az alsóvárosi búcsúhoz mindig is társult a találkozás, hiszen az innen elszármazottak ilyenkor hazatértek, találkoztak szeretteikkel, s ápolták azokat a gyökereket, amelyek ide kötötték őket. Prédikációjában kiemelte, mai világunkban, közösségeink életében sokszor hiányzik az egyszerűség, sokszor túlkomplikálunk helyzeteket, alkalmakat és találkozásokat. „Lebeszéljük magunkat a legegyszerűbb lépésekről, amelyeket megtehetnénk egymás felé. Sokszor talán még álproblémákat is generálva oltjuk ki magunkból a kezdeményezést, vagy másképp mondva a Jóisten részéről induló indíttatásokat, s ezzel megfosztjuk magunkat az igazi találkozások lehetőségétől” – fogalmazott az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője. A híveknek azt javasolta, tanuljanak újra egyszerű gesztusokat, hogy a túlkomplikált helyzetek helyett keljenek útra, lépjenek be a másik ember házába, emberileg köszöntve őt. Megjegyezte, ha megteszünk egy-egy ilyen lépést, akkor nem feltétlen lesz örömben, sikerben részünk, ám ha többször megpróbáljuk, akkor az esetek nagy részében pozitív eredményre jutunk. „Ilyen kifejezéseket foguk hallani, hogy ’áldott vagy te’, hogy ’öröm’ vagy épp, hogy ’felújongott a belsőm’. A mai világ tele van éhes emberekkel, akik éhesek a találkozásra” – tette hozzá. Példaként elmondta, sok idős van, akikre senki nem nyitja rá az ajtót, vagy épp régóta nem hallottak őszinte köszöntő szót senkitől, mint ahogy számtalan olyan ember is él környezetünkben, aki gondjaival magára maradt. „Meg vagyok arról győződve, hogy csak akkor lesz igazi, teljes búcsúban részünk, ha megszületik bennünk egy elhatározás, hogy kit fogunk felkeresni. Ha eldöntjük, hogy ki az a személy, aki felé a következő napokban legalább egy lépést próbálunk tenni, hogy ki lesz az, akire ráköszönünk, akit lehet, eddig számba se vettünk. Ha konkrétan eldöntjük, hogy kinek az ajtaján fogunk kopogtatni a következő napokban, akkor élhetjük át az igazi találkozást, amiből fakadhat az ima: ’Magasztalja lelkem az Urat’” – fogalmazott Orbán Szabolcs. Úgy értékelt, az új világnak a megszületése is ilyen apró mozzanatokkal kezdődik, hogy nyitottá merünk válni, és lépéseket teszünk a másik ember irányába. A vasárnapi ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.