Közélet

A német lakosság többsége szerint továbbra is a bevándorlás és az integráció a legfontosabb társadalmi kihívás

A német lakosság többsége szerint továbbra is a bevándorlás és az integráció a legfontosabb társadalmi kihívás

2017. augusztus 25., péntek
A német lakosság többsége szerint továbbra is a bevándorlás és az integráció a legfontosabb társadalmi kihívás

Németországban tavaly után az idén is a bevándorlást és az integrációt tartja a legnagyobb társadalmi kihívásnak a lakosság többsége - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A GfK nonprofit piackutatási egyesület (GfK Verein, a GfK nemzetközi piac-, és közvélemény-kutató társaság többségi tulajdonosa) felmérése szerint a németek 56 százaléka gondolja azt, hogy a bevándorlás és a bevándorlók társadalmi beilleszkedése a leginkább sürgető közös feladat. Ez ugyan jelentős csökkenés 2016-hoz képest, amikor 83 százalék nevezte meg a bevándorlást és az integrációt legfontosabb feladatként, de meghaladja a 2015-ben mért 35 százalékot. A balkáni migrációs útvonal és az EU-Törökország menekültügyi megállapodás óta sokkal kevesebb menedékkérő érkezik az országba, de sok német továbbra is fontos társadalmi feladatnak tartja az menekültek integrációját - magyarázta az adatok alakulását

Raimund Wildnert

, a GfK Verein ügyvezetője az egyesület közleménye szerint. A legfontosabb kihívások rangsorában a szegénység áll a második helyen, a németek 17 százaléka tartja ezt a legnagyobb gondnak, ami 7 százalékpontos növekedés tavalyhoz képest és a legmagasabb érték az 1992 óta évente elvégzett felmérés történetében. Főleg az időskori elszegényedés veszélye kelt aggodalmat a németek körében. A harmadik helyen a bűnözés áll, 16 százalékkal, ami 6 százalékpontos növekedés éves összevetésben. A negyedik leggyakrabban említett társadalmi probléma a munkanélküliség, az ötödik a nyugdíjak ügye, a hatodik helyen az árak és a vásárlóerő alakulása áll, míg a hetedik helyen az oktatáspolitika, a nyolcadik helyen a szociális ellátórendszerek állapota, a kilencedik helyen pedig a külpolitika és az Európa-politika következik. Most először bekerült a tíz leggyakrabban említett társadalmi kihívás közé a terrorizmus, a németek 9 százaléka tartja ezt a legnagyobb gondnak, ami 5 százalékpontos növekedés a tavalyihoz képest, és legfőképpen annak tulajdonítható, hogy az előző - tavaly tavasszal végzett - felmérés óta Németország is az iszlamista terrorizmus célkeresztjébe került. A Nemzetek kihívásai 2017 (Challenges of Nations 2017) nevű felméréshez világszerte 24 országban készítettek interjúkat, összesen 27 500-at. Mindenkitől azt kérdezték: "Ön szerint melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket ma (az adott országban) meg kell oldani?". A közlemény szerint Magyarországon nem készítettek ilyen interjúkat. A bevándorlás és az integráció ugyan valamennyi országot együttvéve nem került be a legfontosabbnak tartott társadalmi kihívások tízes rangsorába, de az első számú feladatnak tartják Németország mellett Ausztriában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is. A globális rangsort a munkanélküliség vezeti 24 százalékos aránnyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.