Hagyomány és gasztronómia – háromnapos programkavalkáddal várják az érdeklődőket Röszkén. A néptáncosok, fogathajtók, kézművesek, gyermekprogramok és koncertek színesítette falunapokon főzőcsapatok is felvonultatták repertoárjuk legjavát. A mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub tagjai söpörték be az elsőnek járó elismerést.
Régmúltra tekint vissza a Csongrád megyei településen, hogy nyáron családias, ugyanakkor ünnepi hangulatban töltenek el több napot a kikapcsolódás jegyében. Idén augusztus 4. és 6. között rendezték a XXVII. Röszkei Falunapokat, valamint annak keretein belül a XXIII. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyt. A község polgármestere,
Borbásné Márki Márta
hírportálunknak elmondta, fontosnak tartják a hagyományaik ápolását, így a programsor összeállításánál teret kaptak a helyi értékek, továbbá céljuk volt, hogy valamennyi korosztály megtalálhassa a maga számára kikapcsolódást nyújtó programot. A rendezvény nyitónapján a tánc és a zene állt a középpontban. Több település néptáncosai ropták a táncot, a talpalávalót a
Juhász Zenekar
biztosította. Ezt követően
Fásy Ádám
és barátai kerekítettek mulatságot:
L.L. Junior, Jolly és Suzy,
valamint
Nótár Mary
hozta el a slágerei legjavát. Az éjszakába nyúló zenés szórakozást a
Szeged Live Band
zárta. A szombati napot a fogathajtók felvonulása és versenye színesítette, közben a futballpályán a szorgos kezek készítették elő a bográcsokat és az alapanyagokat, valamint a titkos receptek is szépen lassan előkerültek. „A főzőverseny nagy népszerűségnek örvend, huszonhét csapat tagjai ragadtak fakanalat idén. A szomszéd településeken túl neveztek a határon túlról Zentáról, Magyarkanizsáról, Horgosról, Végvárról is. A legmesszebbről Nyíregyházáról érkeztek versenyzők. Baráti társaságok, családok, civilszervezetek, munkahelyi közösségek sorakoztatták fel a gasztronómiai különlegességeiket” – ismertette a településvezető kiemelve, minden évben magasra teszik a mércét a csapatok. A zsűri szempontjai között szerepelt az egységes ízharmónia, a szín és illatkompozíció, a tájjellegű fűszerezettség és ízhatás, valamint a tálalás esztétikai kivitelezése. Első helyezett a mórahalmi
Napfény Nyugdíjasklu
b csapata által elkészített „Mórahalmi csudakáposzta” lett. Megtudtuk, az elkészítésnél a tradíciók megtartására törekedtek. Második helyen a
Magyarkanizsai Gasztroklub
, harmadikon a
Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület
végzett. Röszke határon túli testvértelepülése, Végvár is képviseltette magát a megmérettetésen, különdíjban részesültek. A csapat főszakácsa,
Szabó Szabolcs
elmondta, a füstölt ízvilág jelenthette a sikerük kulcsát. Füstölt császárszalonnát, pirított hagymát, rizskását kevertek a disznóhúsba só, vegeta és bors fűszerezés mellett. A káposzta alapanyagát házi savanyított káposzta adta. A szakács úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a jellegzetes ízt elérjék, a káposztát öntvény üstben főzték készre. A falunapok keretében elismeréseket is adtak át. A „Röszkéért Hűséggel” kitüntetést
Hódi János
vehette át több mint harminc éves közösségi munkájáért, elismerésben részesítették továbbá
Nagy Rita
kick-box versenyzőt, aki világbajnoki címet tudhat magáénak. A szombati nap programját zenés műsor koronázta meg, fellépett többek között Kökény Attila is. A falunapok vasárnap, az ünnepi szentmisét követően a már hagyománnyá vált sakkbajnoksággal ér véget.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.