Közélet

Unokáink már csak könyvben látnak fecskét? + FOTÓK

Unokáink már csak könyvben látnak fecskét? + FOTÓK

2017. július 31., hétfő
Unokáink már csak könyvben látnak fecskét? + FOTÓK
fecskek_mj 009

Egy fecske nem csinál nyarat – tartja a mondás. Pár évtized múlva azonban könnyen előfordulhat, hogy csak néhány példány hirdeti a legmelegebb évszakot, ugyanis vészesen fogy a számuk.

Szeged belvárosában sétálva is találkozhatunk fecskepárokkal, melyek például a Kárász utcai és Dóm téri épületeknél megbújva töltik el hazánkban a nyári hónapokat. A legtöbb ember talán még nem is hallott arról a jelentős problémáról, hogy egyre kevesebb van ezekből a kis madarakból. „Tíz év alatt Európa-szerte mintegy 20 százalékkal csappant meg a számuk, ami még tovább zsugorodik. Ha ez így folytatódik, néhány évtizeden belül az egész kontinensről eltűnhetnek. Ez a molnár, a parti és a füsti fajtákat is érinti” – nyilatkozta portálunknak Tokody Béla. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa, a Csongrád Megyei Helyi Csoport titkára szerint ennek több oka van. Az egyik, hogy ősszel Európából egészen Közép-Afrikáig vonulnak telelni, az út során azonban számos veszély leselkedik rájuk, ami megtizedeli őket. A szúnyogirtás az embereknek ugyan kedvez, a fecskéknek azonban nem, mivel az egyik fő táplálékforrásukat elapasztják. A mezőgazdaságban használt rovarirtó szerek sem tesznek nekik jót, ugyanis ezek szintén csökkentik a vadászati lehetőségeiket. Ezen felül minden évben a tettek mezejére lépnek azok, akik nem kedvelik őket, azaz leverik a fészkeiket. „Ilyet legtöbbször azok követnek el, akiket zavar az otthonuk közelében az ürülékük” – mutatott rá Tokody Béla, aki felhívta a figyelmet: ezek a kis repülő apróságok védett állatoknak számítanak, és eszmei értékkel bírnak. Sarlósfecskéből is egyre kevesebbet látni. Ők előszeretettel fészkelnek a paneltömbök felső emeleteinél húzódó résekben, mivel azok hasonlítanak a sziklák repedéseihez. A lakótelepeken történő szigetelések miatt azonban egyre inkább megszűnik ez a lehetőségük. A természetvédők egyesülete ezért a tízemeletesek tetején madárodúkat helyez el az ott élők beleegyezésével. A szakembertől még megtudtuk, mindent megtesznek a fecskék megmentéséért, azonban korlátozottak a lehetőségeik. Holott többen vannak azok, akik szívesen hallgatják a csivitelést, mindig vannak olyanok, akik elkergetnék a kis szárnyasokat. Az MME az ő mindennapjaikat is szeretné szebbé tenni: a fészkek köré fecskék számára készített pelenkákat helyeznek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.