Közélet

Uborkaszezon-e az uborkaszezon?

Uborkaszezon-e az uborkaszezon?

2017. július 13., csütörtök
Uborkaszezon-e az uborkaszezon?
kovaszosuborka01_gs

Megkérdeztük, mezőgazdasági tekintetben ennek a kifejezésnek van-e valóságalapja, az uborka iránti kereslet miként alakul a legmelegebb évszakban.

A hazai uborkafogyasztás – az európai tendenciáknak is megfelelően – dinamikusan növekszik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) napokban közzétett

sajtóközleményében

olvasható, a fogyasztók egész évben igénylik a friss termést. „Az uborkaszezon valójában a teljes évet kitevően tart. Míg a kígyóuborkát fóliasátorban, üvegházban termesztik, akár már januári vetéssel, ültetéssel – van, hogy az év során teszik ezt háromszori alkalommal is –, addig a szabadföldit, a konzervuborkaként is ismertet később termesztik, a nyárra tehető a szezonja. Sokan előszeretettel készítenek kovászos uborkát is házilag” – nyilatkozta hírportálunknak

Vass Antal

mórahalmi mezőgazdasági termelő. Véleménye szerint a termés mennyiségét és minőségét illetően minden évben nehéz jóslatokba bocsátkozni, az eredmény sok részletből tevődik össze. Ő maga idén kígyóuborkával foglalkozik. Elmondta, a fóliasátras és üvegházas termesztésnél az időjárási elemek közül a hőmérséklet bír komoly befolyásoló tényezővel.

Acsay Lajos

, a Vitaricum Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a nyári hónapokban kevesebb zöldség fogy. „A zöldségfogyasztás átlagosan ebben az időszakban csökken. Közülük ilyenkor elsősorban a magasabb savtartalmúakat keresik, illetve inkább a gyümölcsök kapnak nagyobb teret” – emelte ki. Az ügyvezető elmondta, Magyarországon még nem jellemző a tudatos vásárlói kör, a vevők hajlamosak pusztán piaci alapon, az ár szerint választani a boltok polcairól. A NAK közleménye szerint, a kígyóuborka tekintetében az egy főre jutó éves átlagfogyasztás nem sokkal marad el a Nyugat-Európában mért adatoktól. Míg tőlünk nyugatabbra átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként, addig idehaza a magyarok 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente ebből a fajtából. Hangsúlyozták, az uborkánál nagyon fontos a frissesség, ezért az import uborkával szemben érdemes a hazait választani. A szakemberek szerint elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához az idei évben várható mintegy 18 ezer tonna hazai hajtatott uborka mennyisége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.