Közélet

Szijjártó Péter a BBC-nek: Magyarország sajnálja, hogy Nagy-Britannia távozik az EU-ból

Szijjártó Péter a BBC-nek: Magyarország sajnálja, hogy Nagy-Britannia távozik az EU-ból

2017. július 7., péntek
Szijjártó Péter a BBC-nek: Magyarország sajnálja, hogy Nagy-Britannia távozik az EU-ból

Magyarország sajnálja, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, kilépése ugyanis nagy politikai és gazdasági veszteség az EU számára - mondta a BBC televíziónak nyilatkozva Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter az ukrajnai reformokról csütörtökön Londonban tartott nemzetközi konferencián, illetve egy üzleti rendezvényen vett részt, és tárgyalt a brit kormány több tagjával is. A BBC Newsnight című politikai hírmagazinjának adott interjúban, amelyet a brit közszolgálati tévétársaság csütörtök éjjel sugárzott,

Szijjártó Péter

kijelentette: Nagy-Britannia nagyon erőteljes hangú szereplője volt az Európa jövőjéről folyó vitának, "és mi egyazon oldalon álltunk". Hozzátette: a brit EU-tagság megszűnésével a vita kiegyensúlyozatlanná válik, mivel az egyik tábor legerősebb hangú képviselője kiesik. Mindemellett fennáll a lehetősége egy "rémálomszerű forgatókönyvnek" is, abban az esetben, ha a Brexit-tárgyalásokon nem születik átfogó gazdasági, kereskedelmi és beruházási megállapodás London és az EU között. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor "nagy bajban leszünk Európában", mivel az EU legutóbb 2011-ben tudott szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amikor Dél-Koreával írt alá ilyen egyezményt - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter. A probléma az, hogy az EU nagyon lassú a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésével, Nagy-Britannia viszont az uniós tagság megszűnése után kötöttségek nélkül tud majd ilyen megállapodásokat elérni olyan gazdaságokkal - például az Egyesült Államokkal -, amelyekkel az EU-nak nincs ilyen szerződése. Ez károsítaná az európai versenyképességet - fejtegette Szijjártó Péter a BBC-interjúban. Kijelentette: Magyarország kiegyensúlyozott, igazságos Brexit-megállapodást kíván, és nem szeretné, ha az EU tárgyalóit a bosszúvágy vezérelné a kilépési tárgyalásokon. A magyar-orosz kapcsolatokat firtató kérdésre Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország gyakorlatias viszonyrendszert ápol Moszkvával. Hozzátette: aki Közép-Európában él, nem engedheti meg magának, hogy ne álljon szóba Oroszországgal. A magyar kormány azért szurkol, hogy

Donald Trump

amerikai elnöknek sikerüljön kiegyensúlyozott kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal. A történelem azt tanítja, hogy amikor konfliktus támadt kelet és nyugat között, azon Közép-Európa mindig rajtavesztett. "Nem akarunk többé a vesztesek közé tartozni, ezért amikor jobb kapcsolatokban reménykedünk az Egyesült Államok és Oroszország között, az nem azért van, mert oroszpártiak vagy Amerika-pártiak lennénk, hanem azért, mert Magyarország-pártiak vagyunk" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a BBC-interjúban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.