Közélet

Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak

Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak

2017. július 19., szerda
Megújult az alsóvárosi roma tanoda, és kiegészítő támogatást is kaptak
nagy_mihaly001kf

Tavasszal úgy tűnt, a két roma tanoda csak igen szűkös keretekből gazdálkodhat idén, az EMMI ugyanis több tucat tanodával egyetemben a szegedieket is lepontozta, s csak nagyon kevés támogatásról döntött. Azonban újra bekérték a pályázatukat, s jelentős összeget nyertek. Közben a város felújította az általuk használ alsóvárosi épületet, így ideálisabb körülmények között folyhat a romák felzárkóztatását célzó program.

Megújult az alsóvárosi roma tanoda idén tavaszra, kibontottak néhány válaszfalat, így immár egy nagyjából 100 négyzetméteres alapterületű közösségi terük lett – mutatta

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a rekonstrukció révén kibővült teret. Korábban egy szobányi területen tudtak csak rendezvényeket tartani, például a hagyományos nőnapi vagy épp Mikulás ünnepségeken is igencsak össze kellett húzniuk magukat. „Megújult az épület teljes elektromos hálózata, új nyílászárókat szereltek be, és a járólapokat is kicserélték a festés mellett. A tanoda az önkormányzat támogatásával szépülhetett meg, csak a tető felújítása mintegy 9 millió forintba került és több mint 5 milliót költöttek a belső rekonstrukcióra” – sorolta. Nagy Mihály hangsúlyozta, a szegedi cigányságnak eddig nem volt közösségi háza, ám most már lehetőségük nyílik olyan közösségi programok megvalósítására, amelyekre eddig helyszűke miatt nem volt módjuk. „A tanoda keretein belül színjátszó csoport indulhatott, továbbá zongora- és gitároktatás is zajlik itt Alsóvároson. Előbbit egy 17 éves tehetség vállalta fel, akit valószínűleg hamarosan a konzervatóriumban folytathatja zenei tanulmányait. Segítőnk gitáron és szintetizátoron is bekapcsolódnak a próbákba, a célunk, hogy a komolyzene mellett a régi, autentikus roma zenét is felelevenítsük, és megismertessük a helyi közösséggel” – mondta el Nagy Mihály.

romatanode_csaladinap03_gs

Kérdésünkre kifejtette, éveken keresztül a fejükhöz vágták, hogy nem érdemlik meg a cigányok, hogy közösségi házuk legyen, hiszen volt egy, amit tönkretettek és széthordtak, ám mint mondta, ez egyrészt régen volt, másrészt nem is a jelenlegi kisebbségi önkormányzati vezetés idején. „Mostanra már megszoktak minket, elismerik munkánkat reményeim szerint, hiszen panaszt nem hallunk, és a város is támogatja a munkánkat a civil szervezetek mellett. A Szegedi Tudományegyetem a GTK-n is van egy csapat, akik nagyon sok mindenben segítenek” – fogalmazott.

A tanoda a pályázati pénzek nélkül is működött volna

Két évvel ezelőtt zárult a

roma tanoda program

, s az, hogy nem folytatódhatott, nagyon rosszul érintette őket, a szegregátumokban vagy azokon kívül, de nehéz sorban élő, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szocializációja, felzárkóztatása nem megy ugyanis egyik napról a másikra. Nem is hagyták abba források híján a megkezdett munkát, saját forrásokból, civilek támogatásával, továbbá az önkormányzat által nyújtott támogatásokból működtek tovább, igaz szerényebb keretek között. Nagy Mihály megjegyezte, azt, hogy az önkormányzat elismeri a munkájukat, jelzi, hogy idén 2 helyett már 4 milliót kaptak működésükre.

nagy_mihaly006kf

A tanodába gyakorta fáradtan érkeznek a gyerekek, s így nem mindig iskolai felzárkóztatást végzik, sok esetben játékkal telik az a másfél óra, ami nem a legideálisabb, de ettől függetlenül fontos szerepet tölt be az odajáró gyermekek életében, hiszen integrálódnak, szocializálódnak. Olyan problémákkal például már nem küzdenek, mint a kezdetekkor hét évvel ezelőtt, akkor nagyon zárkózottak voltak, meg sem szólaltak, míg ma már sorra nyerik a versenyeket. Például a Szeged városi roma versmondó versenyt eleinte mindig más iskolába járók nyertek, de már két éve a tanodás fiatalok diadalmaskodnak, és az ilyen sikerélményekre nagy szükségük van a cigány gyerekeknek is, újabb lendületet ad nekik. A központi támogatás egy pontrendszer értékelésén dől el az Emberi Erőforrások Minisztériumában, és több tucat a szegedihez hasonló tanodát lepontoztak, ami előtt értetlenül állt Nagy Mihály is. Tavaly 79 pontra értékelték egész éves munkájukat, idén tavasszal pedig mindössze 29-re, holott a korábbi évekhez képest még több feladatot láttak el és a cigány fiatalokat is több programba vonták be. Az alacsony ponthatár kevés pénzt is jelent, nagyjából 7-800 forintot ítéltek meg nekik idén, ami jóformán semmire sem elég, pláne ha figyelembe vesszük, hogy a kiskundorozsmai tanodánál az épületet is bérlik. „Az EMMI szerencsénkre megszánt minket, tőlünk s azoktól, akik eddig működtettek tanodákat, újra bekérték a pályázatokat, ami összességében 70 tanodát érintett. Csak az egyik pályáztunk nyert ezen a második körön, az alsóvárosi, amelynek a működtetésére és programjaira 18 millió 800 ezer forintot ítéltek meg számunkra” – osztotta meg portálunkkal az örömhírt Nagy Mihály. Hozzátette, természetesen a dorozsmai tanoda sem csukja be a kapuit, azt önkormányzati támogatásból, saját forrásokból és civilek támogatásából működtetik tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.