Közélet

Kormányzati segítségben bíznak a Szeviép-károsultak

Kormányzati segítségben bíznak a Szeviép-károsultak

2017. július 17., hétfő
Kormányzati segítségben bíznak a Szeviép-károsultak
szeviep_tuntetes_csekk

Kártalanítási programot dolgoztak ki a Szeviép-károsultak, ami a kormányzat elé került. Azt szeretnék, hogy a még talpon maradt kis- és középvállalkozók megkapják a pénzüket, ugyanis az építőipari cég felszámolásából nem számíthatnak egy fillérre sem.

Másfél milliárd eltüntetésével vádolják az egykori Szeviép-vezéreket, a három férfi ellen

a vád

„különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett”. A cég felszámolási eljárás során hozzávetőlegesen 6 milliárd 500 millió forint hitelezői igényt jelentettek be, amivel kapcsolatban az egyik tárgyalási napon a felszámoló kijelentette, hogy a kisvállalkozások követeléseit a felszámolás során valószínűleg nem fogják kielégíteni. Igaz a következő tárgyalást szeptemberben tartják a Szegedi Járásbíróságon, mégis van fejleménye a Szeviép-ügynek, a károsultak egy csoportját képviselő

Szabó Bálint

jogász elmondta, „arra tekintettel, hogy várhatóan lesz másodfokú eljárás, sőt akár az elsőfokút is megismételhetik eljárási hibák miatt, tehát a károsult kis- és középvállalkozók kártalanítása nem fog megtörténni, ezért léptünk, már a kormányzati szereplők előtt van egy kártalanítási program”. Hozzátette, a Szeviép Zrt. volt alvállalkozói közül sokan tönkrementek, a még működő károsulti körnek nagyságrendileg 3,5 milliárd forintot nem fizettek ki. Szabó elmondása szerint augusztusban kezdődhet a kártalanítási program, ami első körben arról szól, hogy átnézik, kinek milyen állami, önkormányzati vagy más, netán EU-s forrásból finanszírozott munkát nem fizettek ki, s milyen összegben. Magyarán a számlák átnézését végezheti el egy arra illetékes kormánytati szerv, második körben pedig egy parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozhat a Szeviép-üggyel, azt vizsgálva, mi vezetett a társaság csődjéhez, s ebben van-e olyan működési mechanizmus, amin esetleg javítani kell. A jogász arról tájékoztatott, a kártalanítási program részeként az ősz folyamán fizethet ki az állam a károsultaknak a nagyságrendileg 3,5 milliárdot, majd a károsultak helyére belépve a büntetőeljárásban sértettként fellépve a jogerős bírósági döntéskor megkapja a pénzét.

szabo_balint_repuloter01_gs

Kérdésünkre, hogy miért is érné meg az államnak, hogy kifizeti a kis- és középvállalkozókat, majd maga lép be sértettként az eljárásban, Szabó Bálint elmondta, nemzetgazdasági érdek megmenteni a még meglévő vállalkozásokat, hiszen alkalmazottakat foglalkoztatnak, adót fizetnek az államnak. A Szeviép Zrt. nagyjából 50 millióval tartozik az egyik vállalkozásnak, amelynek vezetője elmondta, egy egész élet munkája, amit elvett tőle az építőipari cég, ami a napig súlyos gondot jelent a mai napig a vállalkozásnak és a családnak egyaránt. A nőtől megtudtuk, két út állt előttük: vagy bedobják a törölközőt és a kemény munkával, becsülettel fémjelzett nevüket bepiszkolják, vagy helytállnak. Ez utóbbit választották, kitartottak, és saját hibájukon kívül tetemes csúszásokkal tudtak csak fizetni partnereiknek. A kormány elé kerülő kártalanítási program reményt nyújt számára, mint mondta, szándék kérdése, hogy pozitívan zárulhat-e ez a történet a károsultaknak.

A Szeviép Zrt. felszámolását

2010 nyarán jelentették be, mintegy

öt évvel később emeltek vádat

a cég három volt vezetője ellen. A Szegedi Járásbíróságon a társaság felszámolója tanúmeghallgatásán

azt közölte

, a felszámolás kezdetén 9,5 milliárd forintnyi vagyont adott át a társaság, ám a tételes vizsgálat során kiderült ez mindössze 2,65 milliárdot ér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.