Közélet

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

2017. július 21., péntek
Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek
megyei_ertekeink_morahalom08_gs

A Csongrád Megyei Értékek Napján is tarolt a répalé és a répalekvár. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket. A hétvégén a Domaszéki Falunapokon minden finomság megkóstolható.

Domaszék nagy répatermelő községnek számít. A lakosság túlnyomó része a haszonnövény termesztésével foglalkozik, mivel a termőföld ennek kedvez a leginkább. A vidék lakói szerint a közhiedelemmel ellentétben a répából nagyon sok ínyenc étel elkészíthető. ”A mórahalmi kiállításra répalevet és répalekvárt hoztunk. A dzsem különlegessége az, hogy olyan, mint a szilárd gyümölcsszörp. A Domaszéki Nagycsaládosok klubjának oszlopos tagja,

Szekeresné Ildikó

készíti. Több rendezvényen is részt vettünk az Ildikó-féle répalekvárral, ami mindig nagy sikert aratott” – mondta

Dóczi Anikó

titkársági tag. A domaszéki répalekvár ma már kuriózumnak számít. A közkedvelt édesség receptjének titkát minden érdeklődővel szívesen megosztották. ”Nem fog csalódni, aki kipróbálja az Ildi-féle répalekvár receptet. Egy kiló répát 6 dl vízben megfőzzük, majd 4 narancs és 2 citrom levével ízesítjük. Ha belekerült a 40 dkg cukor és a dzsemfix is a fazékba, akkor nincs más dolgunk, mint 10-15 percig főzni. És már kész is a finom répalekvárunk” – tette hozzá Dóczi Anikó.

Ördög Istvánné Piroska

, a Domaszéki Nyugdíjas Klub vezetője már négy éve főzi a különböző ízesítésű répaleveket. Külön figyelmet fektet arra, hogy vegyszer, és adalékanyag-mentesen készüljenek el a frissítő nedűk. ”Egyfajta csodaszerként tekintünk a mindenmentes répalére. A férjem daganatos beteg volt. Sok mindent kipróbáltunk, és ez vált be. Egy évig itta, és azóta is negatívak az eredményei. Minden terméket saját magunk készítünk. Én magam is szoktam fogyasztani belőle. Napi 1 dl reggel éhgyomorra elég. Különben besárgul az ember bőre tőle a magas karotintartalma miatt” – mondta Ördög Istvánné Piroska. Az értékek napjára két ízesítésű frissítővel is készült. A sárgabarackkal és a citromlével ízesített termékek nagy népszerűségnek örvendtek. ”Az alapja mindennek a répa természetesen. A citromlé elveszi a répa eredendően kesernyés, intenzív ízét. A sárgabarackos pedig a nagy kedvenc. Ez vált be a legjobban. De készülnek még levek alma, cékla és banán ízesítéssel is. A banános is egy igen érdekes kombinációt ad. Sokkal sűrűbb és krémesebb állagot kapunk tőle. Az elkészítésük kimondottan egyszerű. A megtisztított hozzávalókat gyümölcscentrifugával facsarom ki. Adalékanyagot nem használok. így 2-3 napig is eláll a hűtőben” – jegyezte meg a nyugdíjasklub vezetője. Akinek felkeltették az érdeklődését a domaszékiek répás különlegességei, azok most péntektől vasárnapig a helyi falunapon megkóstolhatják az ínyencségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.