Közélet

Szegedi Jobbik: Nem panelrombolásra, hanem bérlakásprogramra van szükség!

Szegedi Jobbik: Nem panelrombolásra, hanem bérlakásprogramra van szükség!

2017. június 13., kedd
Szegedi Jobbik: Nem panelrombolásra, hanem bérlakásprogramra van szükség!
racz_tibor_sajtotajekoztato01kf

Nekiment a szegedi Jobbik egy Vásárhelyen tervezett panelház visszabontási programnak. Rácz Tibor, a párt helyi szervezetének alelnöke szerint inkább új bérlakásépítésben kellene gondolkozni. Lázár János kancelláriaminiszter a téma kapcsán azt hangsúlyozta, a kormány a hetekben kikéri az építészek, lakásszövetkezetek és az érdekképviseletek véleményét, ezen felül csak akkor avatkoznak be, ha minden lakóval megegyeznek.

Egy paneltömb részbeni visszabontásról igaz

Orbán Viktor

miniszterelnök, majd

Lázár János

kancelláriaminiszter kizárólag kísérleti jelleggel beszélt és csakis Hódmezővásárhelyt érintően,

Rácz Tibor

, a Jobbik szegedi szervezetének alelnöke sajtótájékoztatóján azt közölte, Szeged nagyjából 1000 panelházából több százat érintene ez a program, amivel pártjuk nem ért egyet. Emlékeztetett, a lépcsőzetes visszabontást német minta szerint tervezik, amellyel kapcsolatban több aggálya is van a Jobbiknak, Németországban ugyanis teljesen lakatlan épületek esetében valósították meg a programot, míg nálunk egy toronytizes esetében 60 lakásból 60-ban családok élnek. Hozzátette, ezen felül rendkívül drága megoldásról van szó, hiszen egyetlen panellakás esetében egy teljesen új lakás árának a 80%-át felemésztené egy ilyen bontással járó átalakítás, és akkor még annak költségeit nem vették figyelembe, amit azoknak kell fizetni, akiknek meg kell válniuk otthonuktól. Rácz kijelentette, a Fidesz csak ötletel, ezzel szemben a Jobbiknak konkrét tervei vannak: egyrészt a panelépületek elektromos és gépészeti felújítását sürgetik, a szegedi baloldali városvezetés által is hosszú évek óta csak ígéretek szintjén létezi zöldmezős fejlesztéseket szorgalmaznak, továbbá új bérlakásprogramot. Hangsúlyozta, Szegeden nagy szükség lenne fecskeházak építésére, hogy a fiatalokat itt lehessen tartani, s erre külön programot indítanának. „A Fidesz romboló politikájával ellentétben a Jobbik építkezni szeretne” – összegzett Rácz Tibor. A Jobbik szegedi szervezetének alelnöke ezen felül felszólította

B. Nagy Lászlót

, Szeged fideszes országgyűlési képviselőjét, Csongrád megye fejlesztési biztosát, jelezze a kormánynak, a csongrádi megyeszékhelyen az emberek nem kérnek a panelrombolásból.

panel02_gs

Mint ismert, a Modern Városok Program utolsó állomásán, Hódmezővásárhelyen

jelentette be

Orbán Viktor, hogy kísérleti jelleggel egy paneltömb részleges visszabontását tervezik, de csak akkor, ha a lakókkal sikerül erről megegyezni.

A legutóbbi Kormányinfón

is szó esett a panellakásokról. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg Magyarországon 549 ezer panellakás van, amiben mintegy 1 millió 150 ezer ember lakik. Kitért arra is, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 72 ezer újult meg, vagyis 80-90%-át nem tudta Magyarország fölújítani, holott ezek a panellakások lassan az életciklusuk végére érnek. Azt mondta, a kormány legfontosabb célkitűzése, hogy minden magyar választópolgár életminőségéhez érdemben tudjon segítséget nyújtani. Azok, akik panelben laknak, megérdemlik azt, hogy a kormány segítséget nyújtson számukra. Lázár János hangsúlyozta, a következő hetekben egyeztetéseket kezdeményeznek a panelházak képviselőivel, lakásszövetkezetekkel és érdekképviseletekkel, szeretnék ugyanis pontosan tisztázni, hogy ezen szerveztek mit gondolnak erről a kérdésről, s miben látják a megoldást. Ezen felül az építészek véleményét is kikérik, sokuk ugyanis részt vettek ilyen épületek tervezésében és kivitelezésében, vagy éppen van szakmai koncepciója arra nézve, hogy milyen átalakításokra lenne szükség. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a hazánkban a magyar technológiával épített panellakások statikai állapota azt mutatja, hogy ezek a házak fönntarthatóak, fölújíthatóak, ám azt, hogy ezek mennyibe kerülnek, és mi éri meg pontosan az ott lakóknak, azt mérlegelni kell. Kiemelte azt is, hogy a kormány egyetlenegy választópolgárral szemben sem fog a panellakásokba beavatkozni, tehát csakis olyan elképzelés valósítható meg, amibe minden egyes tulajdonos beleegyezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.