Közélet

Októberben kezdődhet az új medence építése Algyőn + FOTÓK

Októberben kezdődhet az új medence építése Algyőn + FOTÓK

2017. június 23., péntek
Októberben kezdődhet az új medence építése Algyőn + FOTÓK
algyo_testuleti001kf

A 450 millió forintos beruházást várhatóan 2018 májusában adják át. A település csütörtöki, négyórás nyílt testületi ülésén ezen kívül műjégpályáról és Bene Zoltán távozásáról is tárgyaltak a képviselők.

A Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet 300 millió forintos TAO támogatásából és 150 millió forintos önkormányzati önerőből egy 25x33 méteres, hidegvizes, kültéri medencét alakítanak ki az algyői Borbála Fürdőben. Ahhoz, hogy ezt jövő nyáron már használhassák az algyőiek, a közbeszerzést minél hamarabb ki kell írni. A település által biztosított összeg és 126 millió forint TAO pénz rendelkezésre áll, azonban a többi még hiányzik, nem kötötték meg róla a szerződést. Ezért azt a megoldást hozták, hogy a közbeszerzést két részletben indítják el. Az első ütemben felhasználják a már meglévő forrást, amiből megépül a medence, míg a második ütem akkor kezdődik, amikor meglesz a fennmaradó összeg is. Ebből pedig a sátor és a sátortartó eszközök elkészítését, valamint a sporttechnikai eszközök beépítését végzik el.

Molnár Áron

polgármester örömét fejezte ki, mert a körülbelül két és fél hónapos közbeszerzés által akár már októberben megkezdődhet a kivitelezés, amivel még a hideg beállta előtt jelentősen elhaladhatnának.

Pongrácz Tamás

képviselő szerint azonban kérdésként merül fel, hogy amennyiben mégsem gyűlik össze a hiányzó 173 millió forint, akkor azt az önkormányzatnak saját forrásból kell-e majd pótolni.

Bella Árpád

projektmenedzser erre azt válaszolta: nem, a tervek szerint a teljes összeget is rövidesen, akár két héten belül megszerzik, aláírás előtt állnak.

Gubacsi Enikő

alpolgármester úgy látja, az új medence hatalmas segítséget jelent majd a fürdő mindennapjaiban, ugyanis többen panaszkodnak, hogy a nyári szezonban helyhiány miatt nem biztosított a gyermekek, felnőttek és a településre látogatók sportolási lehetősége. Pongrácz Tamás azt kérte: a közbeszerzési bizottságban az önkormányzati delegáltak legyenek többségben, mivel jelentős közpénzzel járulnak hozzá a beruházáshoz. A Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet szerint azonban ők „viszik vásárra a bőrüket”, ugyanis a TAO is közpénz, ami ellenőrzéssel és elszámolással jár. A bírálóbizottság tagjait nem érintené

a szeptember 10-i időközi választás

, ugyanis addig a közbeszerzés véget érhet. A személyekről a jövő héten tárgyalnak, a kiírást megszavazta a grémium. Szintén TAO-s forrásból a Szegedi Tisza Volán SC jégkorong szakosztálya egy mobil műjégpályát létesítene Algyőn. A szigetelt sátras fedés 65X30, a pálya 56x26 méteres lenne. Ennek költsége 300 millió forint, ebből az önkormányzati önerő 90 millió forint. A nagyközség a költségeket a 2018-as költségvetésből finanszírozná, míg a kialakítás a jövő nyáron kezdődhetne meg, és az őszi szezonra el is készülhetne. Molnár Áron szerint a beruházás azért szükséges, mert Szegeden nagy a „jégigény”, de a városban már kinőtték a jégpályát, így sok Algyőre csapat járna át. A hely egyelőre kérdéses: egy Délnyugati Lakópark melletti önkormányzati telket és egy fürdő melletti területet egyaránt meghatároztak a célra. A pálya évente 6-8 hónapot működhetne.

algyo_testuleti003kf

Ismét módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A négyfős Fidesz-frakció

Herczeg József

képviselővel ugyanis korábban úgy határozott:

a polgármester csak 100 ezer forint alatti kifizetésekről dönthet önállóan

. Eddig a testület vizsgálta át az ennél nagyobb összegek sorsát, ezentúl pedig a Pongrácz Tamás vezette Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság hagyja jóvá a 100 ezer és 3 millió forint közötti összegek felhasználását. Molnár Áron portálunknak ezzel kapcsolatban elmondta, ezt a módosítást az életszerűség miatt a polgármesteri hivatal kérte, ennek ellenére még mindig úgy gondolja, hogy a felügyeletnek mindössze egy célja van: a polgármester feletti hatalomgyakorlás és hatáskörcsorbítás. „Az új testületnek az első teendői között el kell ezt törölnie” – tette hozzá. Algyőn idén eddig a kötelező 6 helyett 17 testületi ülést tartottak. Az Algyői Faluház és Könyvtár igazgatója,

Bene Zoltán

június elején benyújtotta felmondását az önkormányzat felé. Herczeg József szerint ezzel hatalmas veszteség érte a települést, amiért egyértelműen a polgármester és az alpolgármester a felelős. Gubacsi Enikő visszautasította ezt, ő úgy látja, ha ez valóban igaz, akkor azt a faluházi programok is megsínylették volna. Molnár Áron kifejtette, Bene Zoltán új lehetőségek miatt távozik, de a településen kialakult helyzet valóban megviseli az intézményvezetőket, hivatali alkalmazottakat. Bene Zoltán augusztus 31-ig ellátja feladatait, azt követően megbízott igazgatót neveznek ki a helyére. Bene a közelmúltban a Szeged folyóirat főszerkesztője lett, erről

itt írtunk

. Az ülésen még kiderült, Algyőn július 17 és augusztus 20, valamint december 25 és január 7 között tartanak igazgatási szünetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.