Közélet

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség + FOTÓK, VIDEÓ

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség + FOTÓK, VIDEÓ

2017. június 10., szombat
Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség + FOTÓK, VIDEÓ
kinizsi_junialis067kf

A címben szereplő Wass Albert idézet üzenete a szombati Kinizsi Juniálisra is igaz volt. Az ötödik alkalommal megrendezett fábiánsebestyéni vetélkedőn ugyanis nem a versengést, hanem az összefogást helyezte előtérbe a résztvevő 22 település.

„Az első Kinizsi Juniális előtt a térség összes települése megszervezte a maga falunapját, de az egymás mellett fekvő községek, városok lakói nem tartották szorosan a kapcsolatot, nem keresték egymás társaságát. Ezért úgy gondoltam, hogy ettől több kellene, így egy olyan közösségformáló programot kezdeményeztünk, amelyen egy játékos szórakozáson vehetnek részt és szoros barátságokat köthetnek a delegációk” – tudtuk meg

Farkas Sándor

országgyűlési képviselőtől. A színes forgatag házigazdája hozzátette, ma már a környék szinte összes települése képviselteti magát a vidám eseményen. A Kinizsi Park mindig egy kora nyári napon ad otthont a vetélkedőnek. Az idén az időjárás kedvezett a juniálisnak, ragyogó napsütésben versenyezhettek a csapatok.

Juhász Tünde

a megnyitón ugyanakkor rámutatott, ez a nap sokkal inkább az összetartozásról szól, mint arról, hogy ki a jobb és az ügyesebb. „A rendezvény érdeme abból az összefogásból adódik, amelyet ez a Csongrád megyei közösség a sajátjának tekinthet. Örömteli, hogy ez az erő másokat is megmozgat” – utalt a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője arra, hogy első alkalommal Üllés és a Békés megyei Mezőhegyes is ellátogatott a fábiánsebestyéni programra. „Együtt erő vagyunk szerteszét gyöngeség”. A kormánymegbízott szerint a Wass Albert idézet üzenetének a juniális mintájára el kell terjednie az egész megyében, sőt, az országban is. A versenyszámok között kvízjáték, akadálypálya, vizes biciklizés, bikarodeó és kapura rúgás is szerepelt. Egy-egy ilyen nap természetesen nem lenne teljes a gasztronómiai élvezetek nélkül, így minden standnál rotyogtak a bográcsosok, sültek az ínyencségek. Az újonc mezőhegyesiek például egy olyan csikóskülönlegességet készítettek, ami füstölt csülköt, körmöt és káposztát is tartalmazott. De a csengeleiek sem voltak restek: ők szalámival, sajttal és pogácsával kínálták az arra járókat. 2018 a nagycsaládok éve lesz Magyarországon. Ennek apropóján „A legszebb családot” is keresték: a lényeg az volt, hogy egy-egy család minél több generációt felvonultasson. S mivel Tömörkény már háromszor elnyerte a juniálison az első helyezettnek járó kupát, a mostani versenyre új Kinizsi Vándorserleg készült: ezt viheti haza a győztes és birtokolhatja egy évig. Az eredményről természetesen hamarosan mi is beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.