Közélet

Átadták a napfény városának első napelemparkjait + FOTÓK

Átadták a napfény városának első napelemparkjait + FOTÓK

2017. június 15., csütörtök
Átadták a napfény városának első napelemparkjait + FOTÓK
napelempark004kf

Tisztán magántőkét felhasználva hozták létre a város első két napelemparkját. A 400 millió forint értékű beruházás segítségével 500 háztartás éves villanyszükségletét képesek biztosítani.

A Sándorfalvi úton, a volt MERKUR telep területén átadták a város első két napelemparkját.

Csonka Péter

, a Zoll-Platz Kft. ügyvezetője két, általa vezetett cégen keresztül hozta létre a beruházásokat. A vámügynökség szerette volna befektetni egy olyan összegbe a megkeresett hasznot, amely nem kíván sok munkatársat, mert az élőmunka egyre drágábbá vált. Hallott arról, hogy Németországtól Kaliforniáig egyre több államban helyezik előtérbe a megújuló energiaforrásokat az atomenergiával szemben. Döntésre sarkallta őket az is, hogy a nem használt területekre telekadót vetett ki a szegedi önkormányzat. Végül egyeztettek

Sarkadi Gáborral

, a Napfény Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, aki tájékoztatta őket a beruházás előnyeiről és hátrányairól. Azonban sem ez, sem az állami és uniós források hiánya nem tántorította el őket a beruházástól, s a közel tíz pályázóból kiválasztott cég ősszel megkezdte a munkát, áprilistól pedig belevághattak a próbaüzembe. Egy napelempark kialakítása nettó 200 millió forintba került, az összeg közel felét az egyik magyar bank finanszírozta. „Nemcsak beszélünk, hanem teszünk is azért, hogy unokáink is élhető világban nevelhessék fel gyermekeiket” – fogalmazott Csonka Péter.

napelempark009kf

Harcsa-Pintér Sándor

, 3 COMM Line Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, igazi kuriózum projektjük, 0,5 Megawattóra teljesítményű kiserőmű negyedik generációs Smart rendszerrel nincs Magyarországon, sőt, Európában is csak 8-10 hasonló üzemel. A kettő kiserőmű ötszáz átlagos méretű háztartás éves energiaszükségletét képes biztosítani a 4200 darab, 260 Wattórás napelem segítségével. Kifejtette, még időben léptek a szegedi vállalkozók, mert az utóbbi időszakban „fél Paksnyi”, 2700 db engedélykérés érkezett be kisebb és nagyobb erőművek építésére, ami komoly kihívást fog okozni az áramszolgáltatón kívül a beruházónak is, mert nehéz lesz építtetőt találnia.

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester szerint a kormány elsősorban az oroszoktól való energiafüggést segíti elő, az atomenergiát támogatja, hazánk rosszul áll a megújuló energiatermelés terén. Azonban vannak változások, helyi példaként a biogáz és a geotermikus hőenergia felhasználását emelte ki, valamint egyre több napkollektor is található az épületek tetején. A tervek szerint a cég a későbbiekben még két újabb napelemparkot alakít ki a Sándorfalvi út melletti területen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.