Közélet

A mindennapjaink részei, mégsem figyelünk rájuk + FOTÓK

A mindennapjaink részei, mégsem figyelünk rájuk + FOTÓK

2017. június 20., kedd
A mindennapjaink részei, mégsem figyelünk rájuk + FOTÓK
cof

A címben szereplő kijelentés akár egy találós kérdés is lehetne, de mi most eláruljuk a megfejtést: a hiteles mérőeszközök. A témában kedden tartottak szakmai fórumot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében.

A mérésügyet érintő jogszabályi és államigazgatási változások miatt szakmai fórumot hívott össze a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala, hogy tájékoztassák a mérleggyártással és -javítással foglalkozó szakembereket: az esetlegesen felmerülő kérdésekkel mely szervekhez fordulhatnak. 2016. december 31-én ugyanis megszűnt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, melynek feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparszabályozási Főosztálya és a Budapest Főváros Kormányhivatal Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya vette át.

Kelemen Jánostól

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági osztályvezetőjétől megtudtuk, jelenleg három dél-alföldi megyében látják el a kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítését. Hozzátette, a hatósági metrológiáról a legtöbb ember nem vesz tudomást, annak ellenére, hogy az összes háztartásban jelen van. Ide tartoznak például a víz- és gázfogyasztás mérők, hiszen ez alapján állít ki számlát a szolgáltató, de a vásárlásainkat is átszövik a hitelesített mérőeszközök, elég csak a boltokra, benzinkutakra gondolni. Kelemen János szerint mint oly sok területen, a jövő itt is az „okosítást” jelenti, amikor a mérőórák leolvasása interneten elvégezhető lesz, s nem kell szakembert várni hozzá. A fórumot

Juhász Tünde

nyitotta meg. Csongrád megye kormánymegbízottja bízik benne, hogy a hiánypótló rendezvény hagyományteremtő lesz a gyártók, a piac és a hatóságok számára. „A kormány egyik fő célkitűzése a kis- és középvállalkozások támogatása. Ennek egyik fontos eleme, hogy az imént felsorolt szereplők között párbeszéd alakuljon ki, melyek során erősödhetnek a kapcsolatok” – jelentette ki a kormányhivatal vezetője. Hozzátette, a mérésügyi hatóság azért vállalkozott a szakmai nap megszervezésére, mert a hazai mérleggyártás fellegvára a hódmezővásárhelyi Metripond Mérleggyár volt a ’90-es évekig. Ebből alakultak ki azok a tisztán magyar tulajdonú mérleggyártó cégek, amelyek máig meghatározó szereplői a mérlegpiacnak. A szakmai előadásokon kívül régi mérlegek kiállításával a múltat, a manapság használtakkal a jelent és a legújabb fejlesztésű mérőeszközökkel a jövőt is felvillantották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.