Közélet

Szijjártó: Magyarország megvétózza a bevándorlást támogató uniós fejlesztési stratégiát

Szijjártó: Magyarország megvétózza a bevándorlást támogató uniós fejlesztési stratégiát

2017. május 10., szerda
Szijjártó: Magyarország megvétózza a bevándorlást támogató uniós fejlesztési stratégiát

Az EU olyan fejlesztési stratégiát készül elfogadni, amely pozitívumként állítja be a bevándorlást, ezért Magyarország megvétózza a dokumentum elfogadását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: csütörtökön üléseznek Brüsszelben a külkereskedelmi miniszterek, és a tanácskozás napirendjén szerepel az Európai Unió fejlesztési konszenzusa elnevezésű dokumentum. Ennek szövegében az szerepel, hogy "a jól menedzselt migráció és mobilitás" kedvezően járulhat hozzá a növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez, és ezt a kedvező hozzájárulást kötelezően hasznosítani kell - közölte. Mint mondta, a dokumentumban az is áll, hogy a reguláris migráció és mobilitás hasznot hozhat a migránsok képességei és tudása miatt. Azt is beletették a szövegbe, hogy egy megerősített együttműködésen keresztül az EU-nak és tagállamainak segíteniük kell "a biztonságos és felelősségteljes migrációt és az emberek mobilitását", továbbá jobban koordinált és átfogóbb stratégiát kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy "maximalizálni lehessen azokat a szinergiákat, amelyek a migrációból fakadnak" - ismertette. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szerda délelőtt bejelentette a vétóját a dokumentummal kapcsolatban, aminek a nyomán "nagy felháborodás van most". Az állandó képviselők tanácsülését délelőtt felfüggesztették a vétó miatt, az elnökség folyamatosan a vétó megszüntetését kéri, és több tagállam is jelezte már "abbéli kérését, illetve nyomását", hogy ezt a vétót ne tartsuk fenn - idézte fel. A külügyminiszter kijelentette: azonban a döntés - amelyről a mai kormányülésen is szó volt - világos, a vétónkat fenntartjuk, Magyarország nem járul hozzá egy olyan uniós fejlesztési stratégiához, amely a bevándorlást pozitívumként említi. Nem járulunk hozzá a dokumentum elfogadásához azért sem, mert az az uniót és tagállamait arra hívja fel, hogy támogassák a bevándorlást - tette hozzá. Kiemelte: "a bevándorlás rossz dolog", az elmúlt időben nagyon sok veszélyt hozott a kontinensre, veszélyezteti Európa és az európaiak biztonságát, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy megállítsa a bevándorlást, és "eszünk ágában sincs támogatni olyan európai uniós dokumentumot", amely a bevándorlás támogatására kötelezné a tagállamokat. Szijjártó Péter elmondta: komoly nyomást próbálnak ránk gyakorolni több tagállamból és Brüsszelből, hogy ezt a vétót csütörtökön ne alkalmazzuk, "de fogjuk". Hozzátette: a tanácsülésen ő képviseli majd az országot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.