Közélet

Nem tágít a többség Algyőn - 100 ezer forint fölött mindent bizottság felügyelne

Nem tágít a többség Algyőn - 100 ezer forint fölött mindent bizottság felügyelne

2017. május 19., péntek
Nem tágít a többség Algyőn - 100 ezer forint fölött mindent bizottság felügyelne
algyo_testuleti_ules01_gs

Ismételten azt szavazta meg a testületi többség, hogy Molnár Áron csak 100 ezer forintos összeghatárig dönthessen és polgármesteri alapból is elvettek 2 millió forintot. A településvezető szerint a többség célja hatásköreinek csorbítása, a pénzügyi bizottság elnöke szerint nem erről van szó, ez a döntés az átláthatóbb gazdálkodást szolgálja.

Márciusban

Gonda János

terjesztette sürgősséggel a képviselő-testület elé azt a szervezeti és működési szabályzat-módosítást (SZMSZ), amely azt is tartalmazta, hogy

Molnár Áron

polgármester csak 100 ezer forint alatti összeg alatt dönthessen. Akkor megszavazta ezt a négyfős Fidesz-frakció és a volt településvezető, ám kiderült, a határozati javaslat nem tartalmazta, hogy mikor lépjen életbe a rendelkezés, így a régi szabályozás maradt.

Varga Ildikó

jegyző jelezte, hogy ilyen formában nem lehet kihirdetni azt, egy későbbi ülésen újra napirendre is tűzték volna, ám az ötfős többség leszavazta már a napirendre vételt is, így csak a soros májusi ülésen tárgyalták újra az SZMSZ-módosítást. A vitában Molnár Áron azt mondta, amikor demokratikus választás során polgármester lett, akkor ugyanazokkal a jogkörökkel és kötelezettséggel választották meg, mint az előző településvezetőt, és egyetlen képviselő választási programjában sem szerepelt, hogy ezt szeretnék. Úgy értékelt, az ötfős többség célja, hogy ellehetetlenítsék a település működését úgy, hogy később rá tudják fogni, hogy miatta nem működnek megfelelően a dolgok a faluban. Meglátása szerint a pénzügyi bizottságot senki sem hatalmazta fel erre, ráadásul az adott grémiumnak nem képviselő tagjai is vannak, ezért sem tartja demokratikusnak a javaslatot. Előrebocsátotta, ismételt tárgyalásra fogja javasolni a témát, mert úgy látja, hogy az önkormányzat érdekei sérülnek. Azt is mondta, hogy példanélküli, hogy egy polgármester csak 100 ezer forintig dönthessen egy település ügyeiben, Algyőn a korábbi településvezető,

Herczeg József

például 3 millióig dönthetett az előző ciklusban. Molnár szerint a jövőt tekintve vízválasztó lesz ez a döntés, s azt javasolta, minden képviselő gondolkozzon el azon, hogy az algyőiek érdekeit szeretné-e képviselni, vagy mást. Pongrácz Tamás szerint csak jajveszékel a polgármester, és az antidemokratikusság kérdése korábban is felmerült. Azt mondta, a választópolgárok nem az SZMSZ-ről szavaztak, és például az alpolgármestert sem ők választották. Emlékeztetett, amikor 500 ezer forintra csökkentették a határt, ami fölött dönthetett a polgármester, akkor is a hivatal összedőlését vizionálták, ám ez akkor sem történt meg, így a 100 ezres határ bevezetésével sem fog.

Torma Tiborné

arról beszélt, mélységesen felháborítja, amit a többség tesz a lakosokkal, szerinte az önkormányzat ellen dolgoznak, s ez egy kisstílű bosszúhadjárat, mert nem az lett a polgármester, akit a testületi többség szeretett volna. Gonda János azt hangoztatta, a lakosok békességet szeretnének, ráadásul az SZMSZ-módosítás kapcsán mindenben van egyetértés, csak a polgármesteri jogkörrel kapcsolatosban nincs, amit úgy állít be a településvezető, mintha polgárháború lenne. Mint mondta, most, mivel a kihirdetés időpontját is jelölte a határozati javaslat, hamarosan életbe léphetnek a módosítások. Molnár szerint viszont nem kell elbagatellizálni a kérdést azzal, hogy csak egy pontban van vita, ez a kérdés vízválasztó. A vitát követően a testületi többség megszavazta a módosítást.

algyo_testuleti_ules15_gs

A településvezető kérdésünkre elmondta, régóta megfigyelhető folyamat, hogy az ötfős többség csorbítja a hatásköreit, a mostani döntéssel szerinte mélypontra jutottak. Megjegyezte, furcsállja, hogy Herczeg József is megszavazta az SZMSZ-módosítást, hiszen neki településvezetőként ugyanolyan jogai voltak, mint akár az elődjének is. „Az a cél, hogy ellehetetlenüljön a polgármesteri munka, és látszik semmifajta észérv nem hatja meg ezt az öt képviselőt, ennek a fajta hozzáállásnak és képviselői munkának nem látom értelmét, csak rombolni akarnak. Az algyőiek nem ezt érdemlik” – fogalmazott. Azt mondta, két út van: vagy változtat a testületi többség a politikáján, és belátja, hogy van a településnek egy vezetője, akit megválasztottak, vagy akár fel is oszlathatja magát a testület. „Én bármikor hajlandó vagyok arra, hogy megméressem magam, ha az öt fő nem fél ettől, akkor igenis opcióként felmerülhet, hogy ennek a testületnek fel kell állnia” - jelentette ki Molnár. Pongrácz Tamás portálunknak elmondta, jelen pillanatban 1 és 3 millió forint közötti összegnél bármilyen beszerzés, szolgáltatás megrendelés vagy épp kötelezettségvállalás kapcsán a polgármester dönt a pénzügyi bizottság előzetes jóváhagyása mellett. Azt mondta, most annyi változik csak, hogy ez az összeghatár 100 ezer forint lesz, ha életbe lép a szabály. „Eddig sem szólt bele a bizottság az utalványozásba, a pénzutalásba, a számlák ellenőrzésébe, és ez a jövőben sem lesz így. Azzal, hogy a küszöböt levisszük 100 ezer forintra, valószínűleg több szolgáltatás megrendelés kerülhet elénk, ezért a bizottság sűrűbben fog összeülni” – közölte a frakcióvezető. Arra a kérdésünkre, hogy miért is van erre szükség, azt mondta, sok esetben azt látja, hogy az események után kullognak, későn látják a szerződéseket, így viszont minden jelentősebb ügy a bizottság elé kerül majd.

Négy cégtől és az SZTE-től kérnek ajánlatot az idősotthonnal kapcsolatos tanulmányra

Ahogy

megírtuk

, vitákat váltott ki a településen egy idősotthon létesítése is. Jelentkezett egy befektető, majd K

assné Bakó Ildikó

egészségügyi tanácsnok azt javasolta a testületnek, hogy egy megalapozó tanulmányt készíttessenek, amiből kiderül, mi is lenne a legmegfelelőbb a helybélieknek. Korábban az ötfős többség ezt meg is szavazta, így került ismételten a képviselők elé a téma, a jegyző által összeállított előterjesztés formájában. Annak tartalmáról azonban nem is tárgyaltak, Kassné ugyanis egy módosító javaslatot tett le a képviselők elé, amelyben 40 pontba szedve szerepel, hogy mi mindent is tartalmazzon a megalapozó tanulmány, amit a többség meg is szavazott. Árajánlatot a Szegedi Tudományegyetemtől és négy fővárosi cégtől kérnek majd, azt szeretnék, hogy május 22-én kiírják a pályázatot, és június 13-áig várnák az árajánlatokat a tanulmány elkészítésére. Kassné Bakó Ildikó kifejtette, a pályázat célja, felmérni a lehetőségeket, ezért is dolgozták ki a 40 pontos szempontrendszert, ami felmérné a helyi sajátosságokat, vizsgálná a megvalósítást annak tükrében, hogy mi is lenne a legjobb a helybélieknek.

Gubacsi Enikő

alpolgármester szerint felesleget több millió forintért tanulmányt készíttetni erről, ez csak időhúzás, mint mondta, egy százoldalas tanulmányba nem lehet beköltöztetni az időseket. Megjegyezte, ha a településre jönne egy befektető, akkor nem kényszerítheti rá az önkormányzat, hogy pontosan milyen idősotthont is szeretne.

Balázs Zsolt

átfutva a letett anyagot arról beszélt, hogy a 40 pontban felmerülő kérdések 80%-ára a kilencfős testület, az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) és néhány szakember egy órán belül választ tudna adni, ezért szerinte is felesleges a tanulmány. Molnár Áron emlékeztetett, hogy a jegyző előterjesztése is tartalmazza a szervezeti forma kérdését, s szerinte sem egyértelmű, hogy egy tanulmányból kiderül-e, mi a legjobb az algyőieknek. Azt mondta, a már odébbállt befektető felajánlott férőhelyeket saját nyereségéből és a testület dönthette volna el, hogy ezeket miként töltenék fel. Ám ezt jóformán nem is tárgyalták, de most ugyanezt szeretné a többség egy tanulmányból látni. Szerinte az lenne a fontos, hogy minél előbb keressenek befektetőt, akár egyházit, akár civilt, s amint megvan a szervezet, aki felépítené és működtetné az otthont, akkor az önkormányzatnak az lenne a feladata, hogy úgy tárgyaljon, hogy minél jobb lehetőséget ajánljon fel a befektető az algyői időseknek.

algyo_testuleti_ules19_gs

Molnár úgy értékelt, kaotikus a határozati javaslat, ezért azt javasolta, hogy a jogi bizottság jegyezze a pályázatot, ám ezt a Fidesz-frakció és a volt polgármester leszavazta. Végül a Kassné által letett javaslat kapott többséget.

Megfelezték a polgármesteri alapot

Eddig 4 millió forint volt a polgármesteri keret, amit Gonda János javaslatára megfeleztek, és 2 milliót a társadalmi szervezetek támogatására fenntartott kerethez csoportosítanak át. A testület csak a Vöröskereszt támogatásáról nem hozott döntést, a többi civil szervezetnek már korábban jóváhagytak támogatást, a legtöbben ugyanannyit kaptak, mint tavaly. A Vöröskereszt helyi szervezetének most a 2016-os összeg dupláját szavazta meg a többség, forrásként pedig a polgármesteri alapot jelölte meg Gonda. Azt mondta, tavaly is nagyjából a keret felét használta fel a településvezető, így elég lesz ez neki most is, ha pedig mégsem, akkor a költségvetésből lehet pótolni. Indokként azt is felhozta, hogy mivel a polgármesteri alapot eddig is civil szervezetek támogatására használta, így nem a fejlesztési alapból kellene elvonni a Vöröskereszt támogatására 200 ezret. Molnár szerint a polgármesteri alap megfelezése megint semmi másról nem szól, mint további jogkörcsorbításról, s azt is felvetette, inkább szüntessék meg az alapot. Ráadásul, ha megkérik, akkor támogatta volna 200 ezerrel ebből az alapból a Vöröskeresztet. A többség végül azt szavazta meg, hogy vonjanak el 2 milliót a polgármesteri alapból.

Kevesebb sajtófelületen jelennek meg Algyővel kapcsolatos hírek

Mulasztást követett el a pénzügyi bizottság, így kár érte a nagyközséget – erről még napirend előtti felszólalásában beszélt Molnár Áron polgármester. Elmondta, a Rádió 7-et és a promenad.hu-t működtető Kisbíró Kft. visszavonta még az előző önkormányzati ciklusban született ajánlatát, mivel a pénzügyi bizottság másfél hónap alatt nem tűzte napirendjére a velük kötött szerződés megtárgyalását. Molnár közölte, mivel a bizottság rendelkezik a médiaalap fölött, nekik kellett volna elbírálniuk az ajánlatot, de még csak nem is tárgyalt róla a grémium. A polgármester jelezte, mulasztást követett el a Pongrácz Tamás által vezetett bizottság, a hivatal ugyanis jelezte feléjük, hogy tárgyalniuk kell a témát, ám ez mégsem történt meg, ezért a kormányhivatalhoz is fordultak az ügyben. Molnár szerint kár érte a települést, hiszen az adott sajtóorgánumokban külön magazinműsorral is rendelkezett Algyő, a helyi egyesületek és civil szervezetek munkáját is bemutatták rendszeresen, amire most nincs lehetőség. Azt mondta, reméli, ki lehet javítani ezt a hibát.

Távozik Varga Ildikó jegyző

A testületi ülésen Varga Ildikó bejelentette, hogy egy másik polgármesteri hivatalban fog dolgozni júniustól. Leszögezte, nincs arról szó, hogy megromlott volna a kapcsolata a polgármesterrel, szeretné, ha nem kapnának szárnyra ilyen pletykák. Elmondta, 2003 óta jegyzője a településnek, ami nehéz időszak volt, akkor is voltak viták a testületben, de a mostanihoz hasonló személyeskedések nem fordultak elő, és sohasem kérdőjelezték meg a véleményét sem. Végezetül eredményes munkát kívánt a testületnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.