Közélet

Handó Tünde: a magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik

Handó Tünde: a magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik

2017. május 29., hétfő
Handó Tünde: a magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik

A magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik, az országos ügyforgalmi adatok javulnak - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában hétfőn, ahol 2016 első félévéről szóló beszámolóját vitatták meg.

Handó Tünde

közölte: a közigazgatási ügyszakban Magyarország az ügyhátralékot és az eljárások időtartamát tekintve is a második legjobb az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblája szerint. Évente mintegy másfél millió ügy érkezik a magyar bíróságokra. Míg 1997 és 2012 között, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatása idején súlyos területi egyenlőtlenségek, akár hétszeres különbségek is voltak a munkaterhekben az ország egyes bíróságai között, addig 2013-tól az OBH igazgatása alatt ezeket a különbségeket sikerült felszámolni. Így pedig a bírósághoz hozzáférés is kiegyenlítődött - fejtette ki az elnök. Az elmúlt fél évtizedben jelentősen, mintegy 25 százalékkal nőtt a bíróságok költségvetése, idén januártól 10 százalékkal emelkedtek a bírói illetmények. A bírósági beruházásokat tekintve pedig ezek az évek csak a kiegyezést követő aranykorhoz hasonlíthatók - fogalmazott. A jövő évre tervezett 5 százalékos bíróiilletmény-emelésről ugyanakkor Handó Tünde azt mondta: 5+10 százalékos mértéket javasol, tekintettel arra, hogy az igazságügyi alkalmazottak illetményemelésével feszültségek alakulhatnak ki a szervezetben. A bírósági vezetők kinevezésének gyakorlatáról szólva Handó Tünde rámutatott: a 749 bírósági vezetői poszt közül 117 betöltése tartozik az OBH elnökének hatáskörében. Hozzátette, a helyi ügyekért a helyi vezetők felelnek, az OBH elnökének felelőssége, hogy olyan vezetőket nevezzen ki, akik képesek megoldani a problémákat. Az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége támogatta az OBH elnökének beszámolóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.