Közélet

Egy több mint 200 éves orvosi szakkönyvet fogadott örökbe az új díszpolgár + FOTÓK

Egy több mint 200 éves orvosi szakkönyvet fogadott örökbe az új díszpolgár + FOTÓK

2017. május 20., szombat
Egy több mint 200 éves orvosi szakkönyvet fogadott örökbe az új díszpolgár + FOTÓK
pinter_prof_konyvorokbefogadas014kf

A Pintér Sándor által kiválasztott könyv a gyermek anyaméhen belüli fejlődéséről és a szülésről szól. A kiadvány ritkaságnak számít a nyugat-európai könyvtárakban.

Joseph von Mohrenheim

Abhandlung über die Entbindungskunst című művének 1803-as, lipcsei második kiadását fogadta örökbe

Pintér Sándor

orvosprofesszor, gyermekgyógyász, Szeged új díszpolgára a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban. Ő a tizenötödik azon díszpolgárok sorában, akik egy-egy könyvritkaságot vesznek jelképesen a nevükre.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a szegedi könyvtár igazgatónője hangsúlyozta, rengeteg ritkaság található még gyűjteményükben, csak

Somogyi Károly

43 ezer könyvet hagyott rájuk. „Egyik jobb könyv volt, mint a másik, azok közül, amelyeket felajánlottak örökbefogadásra” – mondta az új díszpolgár. Kiemelte a képek és a metszetek pontosságát, s azt, hogy nagyon súlyos komplikációkat is bemutatnak benne, amelyek egy részét csak napjainkban sikerült megnyugtatóan megoldani. Hozzátette, egyik testvére is ilyen problémák miatt hunyt el a születése közben, többek között ez is a pálya felé orientálta. Könyvtár munkatársa, Kiss Réka kiemelte, hogy a kötet ritkaságnak számít Nyugat-Európában. II. Katalin cárnő udvari gyógyásza írta, aki egyben szülész, nőgyógyász és szemorvos is volt. Ez a munka is az orosz uralkodónő megrendelésére készült, s a kiadása nem kevés költségbe kerülhetett a rézmetszetek miatt. Azt nem tudni, hogy miként került Somogyi Károly gyűjteményébe, aki eredetileg egy egyetem számára szánta könyveit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.