Közélet

Csaknem száz fagyi közül keresik az ország legjobbját Szegeden

Csaknem száz fagyi közül keresik az ország legjobbját Szegeden

2017. május 25., csütörtök
Csaknem száz fagyi közül keresik az ország legjobbját Szegeden
fagylaltverseny_sajttaj007kf

Jalapeños-tequilás, zöld- és keleti fűszerekkel vagy épp zöldségekkel megbolondított hűs finomságokat is neveztek a hagyományos ízek mellett az idei Év Fagylaltja versenyre, amit hétfőn rendeznek Szegeden. Összesen 94 hűs fagyi száll versenybe, ezek közül 20 mentes kategóriában indul, vagyis a cukor-, glutén- és tejmentes fagylaltokból is bő lesz a kínálat.

A

tavalyi

sikeres lebonyolítás után idén is Szeged ad otthont az Év Fagylaltja versenynek. A vendégeknek a Virág cukrászda nosztalgiafagyival kedveskedik gombóconként 88 forintért, és óránként változik, hogy mit kóstolhatunk, az eredményhirdetés után pedig 100 forintért a versenyre nevezett fagylaltokat is meg lehet ízlelni.

Selmeczi László

, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke és ügyvezetője a május 29-ei rendezvény beharangozóján elmondta, korábban kifejezetten szakmai versenyt tartottak, de felmerült igényként, hogy a nagyközönség felé is nyissanak. Sajnálatosnak nevezte, hogy míg régen nem volt kérdés, hogy miből is készül a fagylalt, ma sok helyen rengeteg aromát használnak, ezért azt is szeretnék megmutatni ezzel a megmérettetéssel, hogy igenis bőven van kiváló minőségű alapanyagokból készült hűs finomság is. „Azt szeretnénk elősegíteni, hogy az a gasztroforradalom, ami lezajlott a hazai éttermekben, induljon be a cukrászatban is” – hangsúlyozta. A jubileumi, 20-ik versenyre a kiírást is modernizálták, idén nincs kötelező íz, minden versenyző maximum két szabadon választott fagylalttal nevezhetett. Az értékelésnél a zsűri figyelembe fogja venni a fagylaltok hagyományos alap és járulékos anyagokból történő elkészítését, és vannak tiltott hozzávalók is, így például a mesterséges színezékek használata, valamint a növényi eredetű habalapok és hozzáadott növényi zsiradékok is ki vannak tiltva.

Gyuris László

mestercukrász, a Virág cukrászda üzemeltetője emlékeztetett, régen nem volt kérdés, miből is készül a fagylalt, hiszen nem léteztek járulékos anyagok a cukrászatban sem. A verseny napján a nosztalgiafagyikkal ezt a korszakot idézik meg, az 1950-es és 60-as évek ízeit kínálják a verseny mellett a Virágban.

fagylaltverseny_sajttaj001kf

„A magyar cukrásztársadalom legnagyobb ünnepe az Év Fagylaltja verseny, amit az is bizonyít, hogy a tortaversenyeken sincs annyi induló, mint a fagylaltversenyen” – fűzte hozzá Gyuris László. A mestercukrász elárulta, különleges jó fagylaltokat nehezebb készíteni, mint egy süteményt, hiszen első ízlelésre előtűnnek az esetleges hibák. A fagylalt ráadásul frissen a legjobb, s ezt jól tudják a versenyre nevezők is, nagyjából 95%-uk a Klauzál téren fogja elkészíteni versenyművét, s összesen hat fagylaltfagyasztóval készülnek a hétfői versenyre. Azt, hogy különleges fagyicsodák is várhatóak, illetve, hogy kitesznek magukért a cukrászok erre az alkalomra, jól bizonyítja, hogy zsurnalisztakehellyel kedveskedatt a sajtó képviselőinek a Virág Cukrászda, a fagylaltba ugyanis nem egy papírlapot tűztek, hanem ehető ostyát. A versenyen külön kategóriában indulnak a cukrászdák és fagylaltozók, valamint a gyártók és forgalmazók, kivéve a mentes kategóriát. Selmeczi Lászlótól megtudtuk, idén 20 mentes fagylaltot neveztek, ezek mindegyike cukor-, tej- és gluténmentes. „A cukrászatban, így a fagylaltkészítésben is a társadalmi igény hívta életre a mentes fagylaltokat, mivel egyre többen élnek valamilyen ételintoleranciával. Nagy fejlődés ment végbe, egyre több cukorhelyettesítő van a piacon például. Ezeket nehezebb elkészíteni, mint a hagyományos fagylaltot, nagyon sokat kell kísérletezni, hogy azt az ízt és állagot is visszahozzák a cukrászok, ami elvárható” – részletezte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke és ügyvezetője. Hozzátette, ebben a kategóriában is lesznek különlegességek, de itt sok gyümölcsfagyi is verseng majd.

Németh István

, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a fagyiünnepet 15.30-tól zenei programokkal színesítik, fellép az Útközband Zenekar, az eredményhirdetés után pedig a társadalmi zsűriben is helyet foglaló

Tarján Zsófia

lép színpadra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.