Közélet

Az osztrák kancellár szerint nincs szükség előrehozott választásokra

Az osztrák kancellár szerint nincs szükség előrehozott választásokra

2017. május 12., péntek
Az osztrák kancellár szerint nincs szükség előrehozott választásokra

"Nincs szükség előrehozott választásokra, tovább kell folytatni a parlament munkáját" - nyilatkozta a Die Presse című lapnak pénteken Christian Kern osztrák kancellár, a szociáldemokrata párt vezetője.

Kern kijelentette: amennyiben szükséges, elképzelhetőnek tartja a kormányzást akár változó többséggel is. A Die Presse szerint a kijelentés nem egy esetleges kisebbségi kormányzásra utal.

Christian Kern

az újságnak arról beszélt, hogy amennyiben a koalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) felmondja a közös kormányzást, úgy ez "nagyon hosszú időre" a szociáldemokrata-néppárti együttműködés végét jelentheti. Kern egyúttal bocsánatkérésre szólította fel az ÖVP-t és az előre hozott választások kiírását szorgalmazó

Sebastian Kurz

osztrák külügyminisztert. A héten lemondott

Reinhold Mitterlehner

alkancellár, az ÖVP elnöke. Az államfő ezt követően "reformpartnerséget" ajánlott Sebastian Kurz külügyminiszternek, akit sokan az ÖVP pártelnöki posztja várományosának tartanak. Kurz azonban ehelyett péntek délelőtt előrehozott választások kiírása mellett foglalt állást. A Die Presse című lap pénteki közlése szerint egy magas rangú szociáldemokrata kormánytag Christian Kern nevében közvetve lemondásra szólította fel Kurzot. Az APA osztrák hírügynökség a külügyminiszter köreiből származó információra hivatkozva pénteken megerősítette, hogy Sebastian Kurz az előrehozott választások mellett van. Számításai szerint szeptemberben rövid és tisztességes választási kampány folytatható - írta a hírügynökség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.