Közélet

Szijjártó: Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében

Szijjártó: Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében

2017. április 13., csütörtök
Szijjártó: Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében
Szijjártó Péter

Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében, az utóbbi néhány esztendőben megkezdődött egy közösen írt sikertörténet, amely főként a vajdasági magyarok és a magyarországi szerbek sikeréről szól - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szabadkán, ahol több mint 3700 nyertes pályázóval írtak alá szerződést a magyar kormány vajdasági gazdaságélénkítési programjának keretében.

Kifejtette, a nyertes pályázatok aláírása kézzelfogható és cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata és együttműködése soha nem volt olyan jó, mint most. Elmondta, a két ország és a két nemzet között kétség kívül meglévő korábbi történelmi feszültségek mára történelmi barátsággá alakultak át, és mindkét ország úgy tekint a vajdasági magyarságra, mint a két államot és a két népet összekötő kapocsra. A vajdasági gazdaságfejlesztési programra a magyar kormány előbb 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget, így a hitelek és a vissza nem térítendő támogatások már meghaladják a 65 milliárd forintot. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik annak érdekében, hogy a fiatalok külföldre vándorlását megállítsák, illetve e folyamatot visszafordítsák.

Szijjártó Péter

elmondta: a kisebbségi közösségek megerősödése erősíti Magyarországot és Szerbiát, valamint a két ország kapcsolatait. Úgy vélte, ahhoz, hogy a két nép barátként tekintsen egymásra, a vezetőknek a határ mindkét oldalán komoly erőfeszítéseket kellett tenniük, bátorságra és kompromisszumokra volt szükség. Bátorság, de a helyiek bátorítása is kellett - fűzte hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. A kisebbségek számára az a jobb, ha jóban van a két nemzet, és ez a fajta észszerű, korrekt, a kölcsönös tiszteleten alapuló politika élvezi a határ mindkét oldalán élők támogatását - szögezte le. Kifejtette, a két ország közös sikertörténetét két fontos fejezet mentén kell tovább írni, a vajdasági magyarság további erősítésén, valamint az ország európai integrációjának támogatásán keresztül. Kiemelte, hogy a rendszer nem működhetne az egymás iránti bizalom nélkül. "Számunkra becsületbeli ügy, hogy ahogy a szerb kormány szívügyének tekinti a vajdasági magyarságot, úgy a magyar kormány is szívügyének tekintse a Magyarországon élő szerb kisebbség ügyét" - magyarázta. "Szerbia megérdemli az uniós tagságot, Szerbia helye az EU-ban van" - húzta alá a magyar diplomácia vezetője, majd hozzátette, Magyarország soha nem fogja engedni, hogy akár egy másik uniós tagállam, akár egy brüsszeli intézmény blokkolja vagy lassítsa Szerbia integrációját. A gyors szerb csatlakozás mindenki érdeke - szögezte le. Az a cél, hogy Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen, a magyar kormány támogatásról szóló döntésével meghatározó és új korszak indult el a vajdasági magyarság életében - tette hozzá Szijjártó Péter. A tárcavezető beszédében gratulált

Aleksandar Vucic

szerb miniszterelnök államfői győzelméhez is. Mint mondta: Aleksandar Vucic győzelme a VMSZ és a vajdasági magyarok győzelme is. A programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen valósítja meg.

Pásztor István

, a VMSZ elnöke beszédében kiemelte: soha korábban nem történt meg a Vajdaságban, hogy egyszerre 3734 pályázóval írtak volna alá a támogatási szerződést. A győztes pályázatok összértéke több mint 5,7 milliárd forint - tette hozzá. Ezzel a pénzzel a térség fejlődéséhez is hozzájárulnak a pályázók, hiszen segítségével munkahelyeket teremtenek, és a megrendeléseken, vásárlásokon keresztül további vállalkozókat segítenek - mondta. A vajdasági magyarság "kicsi, sokat szenvedett, de életerős közösség, amely ragaszkodik a szülőföldjéhez, és itt akar boldogulni" - szögezte le. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a vajdasági magyarság meg tudta őrizni identitását és egzisztenciáját - tette hozzá Pásztor István. A VMSZ elnöke megköszönte a jelen levő

Jadranka Joksimovicnak

, a szerb kormány európai integrációs ügyekkel megbízott tárca nélküli miniszterének, hogy Szerbia nyitott a program megvalósítása iránt, és nem gördít semmilyen akadályt a pályázatok elé. Mint mondta: a vajdasági magyarság mellett a támogatások a szerb gazdaság fellendítéséhez is hozzájárulnak. Egy hónapon belül a nagyberuházásra vonatkozó támogatások is megjelennek, és ezek keretében 38,5 milliárd forintot osztanak szét a vállalkozások között, emellett pedig folytatódnak a földvásárlást és a falusi házak vásárlását támogató pályázatok is - fűzte hozzá Pásztor István. Jadranka Joksimovic felszólalásában a szerb kormány támogatásáról biztosította a résztvevőket, és kiemelte: minden Szerbiában élő állampolgár célja a fejlődés, a gazdasági növekedés, és nem számít, hogy ki milyen nemzetiségű. Aláhúzta, az utóbbi néhány évben jelentősen javultak a kétoldalú kapcsolatok Szerbia és Magyarország között, és ezt a viszonyt a továbbiakban tovább kell mélyíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.