Közélet

Századvég: stabilan vezet a Fidesz-KDNP

Századvég: stabilan vezet a Fidesz-KDNP

2017. április 11., kedd
Századvég: stabilan vezet a Fidesz-KDNP

Továbbra is változatlanok az erőviszonyok a politikai erőtérben: stabilan vezet a Fidesz-KDNP, az ellenzéki tömörülések támogatottsága pedig stagnált az elmúlt időszakban - olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelynek eredményeit kedden közölték az MTI-vel.

Az eredmények szerint a kormányzó pártok előnye továbbra is jelentős, a teljes népesség körében a választópolgárok 33 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap tartandó voksoláson. A második helyen továbbra is a szocialista párt és a Jobbik áll fej fej mellett, előbbi 11, utóbbi 10 százalékkal. A teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága 5 százalék, az LMP-é 4 százalék, míg az Együtt továbbra is 1 százalékon áll. Más pártokra a válaszadók 5 százaléka voksolna, míg a bizonytalanok aránya enyhén csökkent 31 százalékra. A kutatást végzők szerint a biztos szavazó pártválasztók preferenciáira is a stabilitás jellemző: a Fidesz-KDNP támogatottsága ebben a közegben is szilárd, 48 százalék voksolna a pártszövetségre. Az MSZP és a Jobbik a biztos szavazó pártválasztók 19-19 százalékát tudhatja maga mellett. A DK-t a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka választaná, az LMP-t 4 százalékuk. Az Együtt ebben a közegben is 1 százalékon áll, más pártokra pedig a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka szavazna - tették hozzá. A kutatás március 29. és április 4. között készült, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.