Közélet

Simicskó: az uniónak a biztonság erősítésén kell dolgoznia

Simicskó: az uniónak a biztonság erősítésén kell dolgoznia

2017. április 27., csütörtök
Simicskó: az uniónak a biztonság erősítésén kell dolgoznia

Az Európai Uniónak azon kell dolgoznia, hogy garantálni tudja a biztonságot állampolgárainak - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön a Kossuth rádiónak.

A tárcavezető a máltai fővárosban, Vallettában vett részt az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján. Telefonon elmondta, kezd egyre nagyobb hangsúlyt kapni az Európai Unióban a védelmi képességek fejlesztése. Ez valószínűleg azért van így, mert csökkent az európai polgárok biztonságérzete - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a védelmi fejlesztések mellett az anyagi források növelésére is koncentrálni kell a jövőben. Megjegyezte, a tanácskozáson meghatározták azt is, hogy a Délről jövő kihívásokra, a terrorizmusra, az embercsempészetre és a fegyverkereskedelemre kell leginkább válaszokat találnia az uniónak. Az egyeztetésen részt vett

Jens Stoltenberg

, a NATO főtitkára is, ami

Simicskó István

szerint szokatlan, és azt jelzi, komoly együttműködésre van szükség az észak-atlanti szervezet és az Európai Unió között a biztonság garantálása érdekében. Fontos, hogy a tagállamok erősítsék a kormányközi együttműködéseket - mondta, hozzátéve, hogy katonai téren ez lenne az elfogadható Magyarországnak. Megjegyezte, a V4-ek együttműködése jó példa arra, hogy milyen együttműködésre van szükség. A miniszter szerint helyes irány az is, hogy az unió létrehozna egy úgynevezett védelmi alapot, amely - közösségi források biztosításával - a katonai kutatás és fejlesztés területét érinti. Kitért arra is, a migráció kezelése érdekében az uniónak meg kell állapodnia Líbiával, ahol jelenleg instabil a helyzet. Ugyanakkor nem csak a anyagi forrásokat kell Líbiának juttatni, illetve erősíteni a biztonsági erőket, de az ország déli határait is meg kell erősíteni, és Egyiptomot is be kell vonni rendezésbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.