Közélet

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

2017. április 22., szombat
Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK
szechenyi_2020_kohezios_alap
fold_napja009kf

Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. - immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig.

A szelektív hulladékgyűjtés módszereivel, a hulladék útjával is megismerkedhettek azok a családok, akik kilátogattak a Füvészkertbe a Föld napján. Beülhettek a kukásautókba a gyerekek, szinte minden standnál kérdezett, vagy játszott egy kisebb-nagyobb gyermekcsoport. „1995 óta ünnepli meg minden évben a társaság a Föld napját, különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel készültünk most is. Korábban a Széchenyi téren tartottuk a rendezvényeket, de már ötödik éve a Füvészkertben szervezzük meg az eseményt” – nyilatkozta lapunknak

Farkas Gabriella

, Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője. Az eltelt két évtized alatt egyik legnépszerűbb programjukká vált, de igyekeznek más időpontokban is a kicsiket és a nagyokat környezettudatosságra nevelni. Szintén a ’90-es évek közepe óta hirdetnek ősszel és tavasszal iskolai papírszüretet, a legtöbbet gyűjtő intézményeket díjazzák. Ismeretterjesztő előadásokat is tartanak a cégek munkatársai, amennyiben erre igény mutatkozik.

fold_napja012kf

Azt tapasztalják, hogy nem dolgoznak hiába, javulnak a szelektív gyűjtés eredményei, az ország más városaival összevetve sem szégyenkezhetnek a szegediek. Igaz, Farkas Gabriella szerint még meg kell tanulni a lakosoknak, hogy a gyűjtőszigetek köré nem szabad hulladékot rakni. Összesen 25 sátor várta a kikapcsolódni és tanulni vágyókat. Az állat- és erdőmentő alapítványok mellett a Csongrád Megyei Önkormányzat is megjelent klímasátrával. „Tanyán élek, számomra a környezet a mindennap szépsége. Dunántúli származásúként az Alföldet még mindig romantikusnak tartom. Korábban búbos kemencét használva rengeteg fát égettem el, de megterveztem a tanya gazdaságos és környezettudatos működését. Infrafűtést szereltem fel, amelyet napelemmel működtetek, kerülöm a vegyszerek használatát, azt a vizet veszem igénybe és tisztítom, amelyet a környezetem ad” – árulta el

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés elnöke a saját környezettudatosságáról. Ezért is tartja fontosnak, hogy a megyei önkormányzat elősegítse a szemlélet elterjedését. A település- és a területfejlesztés koordinálása a feladatuk 2012 óta, már a tervezés során eldöntötték, hogy a klímatudatos gondolkodásnak be kell épülnie a programokba. Ez valósággá vált, a környezetvédelmi szempontokat figyelembevevő stratégiákon dolgoznak napjainkban. „A legfontosabb feladat a szemlélet kialakítása, hogy a lakosságtól az ipar szereplőin át a befektetőkig környezettudatosan lássa mindenki a világot” – fogalmazott Kakas Béla.

fold_napja014kf

A Csongrád Megyei Önkormányzat 30 millió forint támogatást nyert egy klímastratégia elkészítésére, a projektet 2018. április 30-án fejezik be, de 16 tagból álló Klímaplatformjukat már a következő héten létrehozzák. Azonban nemcsak egy dokumentumot állítanak, össze, hanem bevonják a különböző érintett szervezeteket, valamint rendezvényeken népszerűsítik a hozzáállást a szegedi Föld napjára szervezett programtól a SZIN-ig. „Megjelenünk turisztikai attrakciókon klímasátrunkkal, rajzpályázatot is hirdetünk. A megye minden településén ültetünk egy fát, Szegváron és Hódmezővásárhelyen ez már megtörtént” – mondta

Sipos-Kovács Mónika

projektmenedzser. A globális problémákat ugyan nem tudják megoldani, de kisebb, helyi szintű ügyekre történő reagálással segíteni kívánják, hogy elinduljanak konkrét lépések. Rámutatott, egy fa évente 20-30 kg szenet köt meg. A projektmenedzser szerint a megyei klímastratégia arra hívja fel a figyelmet, hogy foglalkozni szükséges témával. A Föld napi rendezvényen is szemléletformálási céllal vesznek részt. Újrahasznosított termékekből készítettek kiállítási standot, játékos akció keretében a klímaváltozáshoz kötődő hozzáállást javítani, kézműves foglalkozásokat tartanak. Még nem késő kimenni a Füvészkertbe, egészen négy óráig várják az érdeklődőket az ingyenes programok. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.