Vaddisznópörkölt, gulyásleves, krumplis tarhonya, halászlé és sült húsok – csak néhány finomság, amit az Algyői Falunapok keretében főztek baráti társaságok, civil szervezetek szombat délelőtt, miközben a színpadon egymást váltották a gyermek- és sportbemutatók.
A nagyközség apraja-nagyja az Algyői Faluház körül sürgölődött, számtalan bográcsban rotyogtak az ínycsiklandó ételek. Többen azt mondták, nem a főzőversenyt szeretnék megnyerni, a legfontosabb, hogy összegyűlnek ilyenkor a barátok és rokonok, s jól érzik magukat.
Juhász Mihály
mezőőr maga lőtte az ártérben azt a vaddisznót, amit két bográcsban főzött meg. „Tavalyi szaporulatból származhatott a süldő, amit kilőttem, 35 kiló húst főztem meg. Kicsit másképp kell fűszerezni, mint mondjuk egy sertéspörköltet, és a vadíz sem érződik annyira rajta, de az elkészítése nem igényel semmilyen különleges trükköt, praktikát” – mondta el Juhász Mihály, aki az önkormányzat standjánál főzött. Egy másik bográcsban krumplis tarhonya rotyogott ottjártunkkor „Hat kiló házi füstölt kolbász, került a bográcsba, két kiló tarhonya, krumpli és fűszerek, vagyis só, bors, paprika és vöröshagyma. Ennyi kell a jó ételhez” – árulta el Becsei János.
Antal János
a Gyevi Art Kulturális Egyesület alkalmi szakácsa volt szombaton. Portálunknak elmondta, több csapat tartozik hozzájuk, például a foltvarrók és a Parlando Énekegyüttes is. Számukra Szent György-napi gulyáslevest készített, természetesen marhahússal. „Nagyjából harminc főre készítettem az ételt, az egyesület tagjait látjuk vendégül és hozzátartozóikat. Mi már háromszor megnyertük itt a halászléfőző versenyt, így nem is volt kérdés, hogy engem kérnek fel a főzésre” – mesélte Antal János. A Szőke Tisza Nyugdíjas Klub is képviseltette magát a falunapon, két bográcsban is főztek tagjaiknak. „A férfiak nagyon értenek a pörköltfőzéshez, tudják, meddig kell dinsztelni, mennyi vizet kell rátenni, s milyen fűszereket kell hozzáadni” – magyarázta Süli Istvánné. A mellette álló
Szabó Imréné
hozzátette, friss húsból készül a pörköltjük, hiszen szerdán vágták a disznót, akkor készítettek hurkát, kolbászt és tepertőt, és félretették a pörköltnek valót. Mint mondta, így a friss húsból teljesen más íze van az ételnek, mintha hentesnél vásároltak volna. Több mint hatvan főre főztek, a két főszakácsuk
Molnár István
és
Szabó Imre
volt. Egy pálinkásüveggel járta végig a főzőcsapatokat
Molnár Áron
polgármester, aki mivel délután maga is színpadra lépett a Helyben-d alkalmi formációval inkább csak kínálgatta a résztvevőket. Portálunknak elmondta, számára a falunapok legnagyobb értéke, hogy ilyenkor összegyűlik a falu apraja-nagyja, és együtt töltik jó hangulatban a hétvégét. Hozzátette, míg az algyői csoportok bemutatói inkább a helybélieket vonzzák, hiszen a szülők és nagyszülők érdeklődve várták a gyerekek produkcióit, míg a koncertkínálattal nemcsak az algyőieket, hanem más településen élőket is igyekeznek a nagyközségbe csábítani. Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni Algyőre, a faluházban negyedjére lesz
Pofonparti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.