Közélet

Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

2017. április 17., hétfő
Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK
opusztaszer_locsolkodas_etelszenteles56_gs

Hagyományos locsolkodással, népi játszóházzal és lovaskocsikázással folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A napsütés idő és a remek programkínálat megtette hatását: rengetegen látogattak ki a parkba, kicsik és nagyok, családok múlatták itt az időt.

A

vasárnapi kalácsozással

és hagymakiállítással közelről sem zárult le a Szeri Húsvét programja Ópusztaszeren: az Alsóvárosi Tájház jóvoltából népi játszóház várta a kicsiket. "Kukoricacsutkából építünk tornyokat, valamint ügyességi tojáshordás, tojásröptetés, tojásos kirakós és ördöglakat is akad a játszóházunkban" - mondta el hírportálunknak

Kósa Éva

, az

Alsóvárosi Tájház

munkatársa. Az idei év különlegessége az emlékparkban, hogy a nap folyamán egy lovaskocsi járja a területet, melyre bárki felszállhat és körbekocsikázhatja a parkot. A kocsis,

Elekes Lajos

egy hortobágyi csikós, aki utasainak a pásztoréletről mesél. Miután kicsivel dél után

Antal Imre

atya megszentelte az ünnepi étkeket az ányási kápolnánál, természetesen nem maradt el a húsvéthétfő valódi eszenciája sem Ópusztaszeren: a lányok közül ki kölni, ki vödör víz által menekült meg az elhervadástól. A locsolkodás tipikus magyar szokás, melynek keretein belül a legények házról házra jártak locsolni. Ez a művelet a vízzel keresztelésre nyúlik vissza, de ennél mélyebb gyökere is van: ősi termékenységvarázslás a vízzel öntözés, illetve udvarlási szokásként is felfogható, főként annak tekintetében, hogy a cserébe adott piros tojás szerelmi ajándék is lehetett. Ugyanígy a lányok pozitív visszajelzéseként szolgált a legény gomblyukába tűzött virág, melynek száma a legény népszerűségét mutatta. Ha azonban a locsolkodó nem kapott virágot, sőt nem tojásból sem pirosat adtak neki, az azt jelentette, hogy hiába udvarol az adott háznál. A emlékpark hagyományos lovaskocsis locsolkodásán a Nyenyere Egylet, az Üllési Fonó Táncegyüttes és a Rozsdamaró Zenekar működött közre. A lányok megöntözése mellett számos program várta és várja a nap folyamán az érdeklődőket, többek közt ételszentelés, kiállítások, tojásfestés, nyuszikeresés, lovasbemutató, íjászkodás, kalácssütés és húsvéti bál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.