Közélet

„Gyalogolni jó” – négy szegedi településrész túrával ünnepli a Föld Napját

„Gyalogolni jó” – négy szegedi településrész túrával ünnepli a Föld Napját

2017. április 21., péntek
„Gyalogolni jó” – négy szegedi településrész túrával ünnepli a Föld Napját
negy_telepules_turaja_sajttaj002kf

Hattyast, Szentmihályt, Gyálarétet és Kecskéstelepet felölelő, több mint tizenöt kilométeres gyalogtúrát tartanak szombaton a Föld Napja alkalmából, és újrahasznosított tárgyakból nyílik kiállítás Szentmihályon.

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház szombaton rendezi meg a „négy település túráját”, amely keretében Szentmihályt, Gyálarétet, Klebelsbergtelepet és Kecskéstelepet járhatják be az érdeklődők.

Nógrádi Tibor

, a körzet Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselője a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a több mint 15 kilométeres gyalogtúrára minden érdeklődőt várnak, ezzel a programmal is a települések összetartozását szeretnék erősíteni. „A túra által érintett négy településrész egymástól eltérő történelemmel rendelkezik, de sok minden összeköti és össze is kényszeríti őket. A legfontosabb összekötő a Holt-Tisza, amelynek rehabilitációja végre a küszöbön van. Együttműködésük kényszerítő ereje pedig elsősorban az, hogy a város és a tágabb környezet számára még inkább felmutassák kulturális és turisztikai lehetőségeiket” – fogalmazott

Máté-Tóth Andrásné

, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatója, a „gyalogolni jó...” program ötletgazdája. Mint elmondta, a Föld Napjának megünneplése Amerikából származik, még 1970-ben

Denis Hayes

egyetemista kezdeményezte. Mára világmozgalommá vált, amelyhez hazánk az elsők között csatlakozott. Rámutatott, aki a földjéből vagy kertjéből él, tudja, ha nem vigyáz rá, akkor oda lesz a megélhetés, s így van ez egész bolygónkkal is. „A népművelésnek pedig feladata az ilyen belátások és fontosságok aláhúzása, ezért határoztuk el kollégáimmal, hogy idén a Föld Napját a négy település bejárásával tesszük emlékezetessé” – mondta el

Máté-Tóth Andrásné,

hogy honnan is jött a gyalogtúra ötlete.

negy_telepules_turaja_sajttaj003kf

Utalt

Tömörkény István

egyik kifejezésére, amellyel az itteni világ egyszerű emberét jelölte meg: „célszörű szögény embör”. Azokat hívta így Tömörkény, akik a világ nagy ügyei felől nézve teljesen jelentéktelenek voltak, de a saját területükön nagyon is értették a dolgukat. Ilyenek a négy település lakói is, akikben a szombati programmal az öntudatot és a felelősségérzetet is szeretnék erősíteni. A négy település túrája Szentmihályról indul szombaton 9 órakor a művelődési háztól, 8 órától nevezhetnek a gyalogolni, kerékpározni vagy épp futni vágyók. A regisztrációt követően lehetőség van az egyes állomásokon is a csatlakozáshoz: 11 órakor Gyálaréten, 12 órakor Klebelsbergtelepen, 12.45-kor pedig Kecskéstelepen. A túra résztvevői a táv teljesítse után a Móricz Zsigmond Művelődési Házhoz érkeznek vissza, ahol újrahasznosított tárgyakból nyílik kiállítás április 22-én.

Kis Zoltán

óbecsei amatőr képzőművész és környezetvédő újrahasznosított papírból készült, vízbe mártott papír és más hulladékok, illetve szárított növények felhasználásával készített képzőművészeti alkotásait tekinthetik meg az érdeklődői szombaton 14 órától Szentmihályon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.