Közélet

Tadeusz Kaczor szívesen mesél a barátainak Magyarországról

Tadeusz Kaczor szívesen mesél a barátainak Magyarországról

2017. március 19., vasárnap
Tadeusz Kaczor szívesen mesél a barátainak Magyarországról
2017_nemzeti_est72_gs

Ahhoz, hogy a lengyel-magyar barátság megmaradjon, a kapcsolatot ápolni kell - vallja a Csongrád megyei díszpolgár, aki Magyarország tiszteletbeli főkonzulként is azért dolgozik, hogy előre vigye az országot.

Tadeusz Kaczor

Magyarország tiszteletbeli főkonzulja közel három évtizede legfőbb motorja a lengyel-magyar kapcsolatoknak, mely tevékenysége a lengyelországi Łódź vajdaság és Csongrád megye gazdasági, kulturális és civil kapcsolatainak ápolásában egyaránt megnyilvánul. A közös ügyekben tett erőfeszítéseiért a díszpolgári cím adományozásával köszönte neki meg a Csongrád Megyei Közgyűlés. "A díj számomra motiváció, arra ösztönöz, hogy tovább cselekedjek, hiszen Magyarország már az én hazám is. Mivel nyugdíjas vagyok, több időt tudok áldozni a tiszteletbeli főkonzul címmel járó feladatokra. Továbbra is azon dolgozom, hogy kulturális, gazdasági szempontból is előre vigyem az országot. A világ minden szegletében élnek barátaim, s nekik is elmondom, hogy Magyarország milyen szerepet töltött be a történelemben, milyen áldozatokat hoztak például 1956 hősei. Hogy a lengyel-magyar barátság megmaradjon, a kapcsolatot ápolni kell." Tadeusz Kaczor valóban szívén viseli a magyarok sorsát, mert szerinte a tiszteletbeli főkonzuli rang velejárója, hogy felelősséget vállal az országért. Hivatásában tovább erősíti, hogy 2015-ben megkapta a magyar állampolgárságot. Tiszteletbeli főkonzulnak lenni több mint titulus, szerinte ez egyfajta mecénástevékenység, mellyel tehermentesítheti a konzulokat, sőt valódi párbeszédet kezdeményezhet a nemzetek között, kötöttségek nélkül.

2017_nemzeti_est69_gs

A Csongrád megyéhez ezer szállal kötődő tiszteletbeli főkonzul fontos ügynek tartja a fiatalok felkarolását. "Az a nemzet, amely emlékszik, sosem veszítheti el önmagát" - vallja. "A mai fiatalokban tudatosítani kell, hogy az elődökre emlékezni fontos. Azért élünk, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Csak a hadászati egységek keresnek konfliktushelyzeteket, a nemzetek kedvességet és melegséget árasztanak. Létezik egy olyan lengyel közmondás: a rossz még a kicsi jót is képes elpusztítani." Tadeusz Kaczor, aki 2012-ben átvehette a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetését hiszi, hogy a lengyel-magyar barátság minden területen együttműködésre ad okot. Lengyelország déli részén egy olyan vállalkozást vezet, mely azon dolgozik, hogy ne csak gazdasági partnerség működjön a két ország között, hanem létrejöjjön egy tudományos és oktatási partnercsere, klaszter. "Egy állam által kinevezett konzulnak kevesebb jogköre van, vagyis egy tiszteletbeli konzul több mindent megtehet. Így könnyebb minden szintre elérni, mindenkihez eljutni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.