Közélet

Simicskó: Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Simicskó: Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

2017. március 23., csütörtök
Simicskó: Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak
STOLTENBERG, Jens; Simicskó István

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a NATO Transzformációs Szemináriumának második napján tartott sajtótájékoztatón.

Simicskó István

kiemelte, szükséges a védelmi kiadások növelése, de az is fontos, hogy a megemelt költségvetést jobban használják fel. Ennek nyomán a védelmi költségvetés legalább húsz százalékát a Magyar Honvédség képességfejlesztésére szeretnék fordítani - jelentette be a miniszter. A honvédelmi miniszter felidézte, hogy a magyar kormány már korábban döntés hozott arról, hogy a védelmi kiadások 2026-ra elérjék a GDP 2 százalékos arányát. Van már olyan pénzügyi terv is, amellyel akár 2022-re is el tudjuk érni ezt az arányt. Elmondta, hogy a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési tervben felvázoltak egyeznek a NATO elképzeléseivel, s ugyanezen elvek mentén készül az új biztonsági és katonai stratégia is.

Rose Gottemoeller

, a NATO főtitkár-helyettese kiemelte: a kihívások állandóak, amelyekre a szövetségnek reagálnia kell. Ezért is úgy véli, a szövetség jó irányba indult el, amikor a tagállamok eldöntötték, hogy megállítják a védelmi források csökkenését, s azok ismételt növeléséről határoztak. A főtitkár-helyettes üdvözölte Magyarország védelmi kiadását növelő terveit. Egyúttal fontos szövetségesnek nevezte Magyarországot, amely egyebek között Afganisztánban, Koszovóban és Irakban is kiveszi szerepét a szövetség biztonságának garantálásában. A NATO-nak folyamatosan alkalmazkodnia kell a világ változásaihoz - emelte ki a főtitkárhelyettes, aki szerint a szövetség a hidegháború óta a legnagyobb megerősítését valósította meg. Kifejtette: a NATO komoly kihívásokkal néz szembe Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Oroszországgal szemben is. Emellett a terrorizmussal, s már a kibertérben megjelenő veszélyekkel is meg kell küzdenie. Utóbbi kapcsán kérdésre válaszolva elmondta: a kibertér veszélyeit felismerve a varsói NATO-csúcson a tagállamok műveleti területté nyilvánították a kiberteret. Észtországban pedig külön kiválósági központot is hoztak létre, amely a kiberkihívásokkal foglalkozik. Ennek kapcsán Simicskó István is hangsúlyozta, a hogy kibertér jelentette veszélyeket kihívást Magyarország is kiemelten kezeli, s azt tervezik, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálaton belül létrehoznak a kibervédelmi központot. Simicskó István elmondta, tavaly maga is járt az Egyesült Államokban Norfolkban a NATO Transzformációs Parancsnokságán, amely stratégiai, elemző, tervező munkáért felel a szövetségben. Mint kiemelte: a stratégiai gondolkodás létkérdés, hogy felismerjük korunk kihívásait, az országunkra, állampolgárainkra irányuló veszélyeket. Mind a felismerés, mind a veszélyek elhárításában fontos, hogy nem egyedül, hanem a világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként kell megküzdeni a kihívásokkal - fejtette ki a miniszter. A honvédelmi miniszter megtiszteltetésnek nevezte, hogy a NATO úgy döntött, kétnapos Transzformációs Szemináriumát Budapestre hozza, hogy megvitassák a jövő biztonsági kihívásait.

Denis Mercier

vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság főparancsnoka a sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos tanácskozáson kulcsfontosságú téma volt a szövetség jövője, miként pozícionálják a NATO-t, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak. A főparancsnok szerint a mai komplex világban nincs egy olyan nemzet vagy szervezet, amely önállóan rendelkezik a szükséges válaszokkal, ezért sok partnerre van szükség. Az együttgondolkodásba viszont nem csak nemzeteket, hanem minden olyan "agytrösztöt" be kell vonni, akik segítenek a hagyományostól eltérő gondolkodásban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.