Közélet

Robbantás vezetői tanfolyamot tartottak Hódmezővásárhelyen

Robbantás vezetői tanfolyamot tartottak Hódmezővásárhelyen

2017. március 24., péntek
Robbantás vezetői tanfolyamot tartottak Hódmezővásárhelyen
IMG_2094vf

Robbantás foglalkozásvezetők és fel nem robbant kézigránát megsemmisítők felkészítése és vizsgáztatása zajlott márciusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló tanfolyam célja, hogy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó valamennyi katonai szervezetnél legyen olyan szakmailag felkészített kiképző, aki az adott alakulatnál meghatározott témakörökben robbantás foglalkozásokat vezethet, illetve a kézigránátdobó gyakorlatok során a fel nem robbant kézigránátokat megsemmisítheti. A Magyar Honvédség „hagyományos” műszaki kiképzésének része a robbantás kiképzés. A Művelettámogató Műszaki Zászlóalj vezetésével megtartott tanfolyamra a Magyar Honvédség több alakulatától érkeztek tisztek és altisztek. A szakmai felkészítést évente négy alkalommal, tavasszal és ősszel tartják meg Hódmezővásárhelyen.

Magyar Zoltán

zászlós, a foglalkozások vezetőjeként elmondta, hogy a két hetes felkészítés során a kiképzők megismerkedtek a katonai robbantás-technika elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a különféle robbanóanyagok tulajdonságaival, a szerelt gyutacs és töltet elkészítésének fogásaival, a robbantóhálózatok kiépítésével, illetve a tűzzel való gyújtás és földrobbantás feladataival. „Földrobbantást akkor alkalmazunk, ha különböző árkokra, óvóhelyekre, erődítési és építmények munkagödreire van szükség, de műszaki zárak kialakítása során is alkalmazhatjuk.” – tette hozzá a zászlós. A kiképzés az egész tanfolyamot átölelő záró vizsgával ért véget, amelyet minden résztvevő sikeresen teljesített.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.