Közélet

Külügyi államtitkár: a V4-együttműködés fontosabb, mint valaha

Külügyi államtitkár: a V4-együttműködés fontosabb, mint valaha

2017. március 3., péntek
Külügyi államtitkár: a V4-együttműködés fontosabb, mint valaha

A visegrádi országok együttműködése fontosabb, mint valaha - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

Szabó László

, a Napló TOP 100 klub résztvevői előtt az új típusú külgazdasági stratégiáról és a brit kilépés után várható kétoldalú kapcsolatokról tartott előadásában egyebek mellett hangsúlyozta, hogy míg Európa gazdasága stagnál, a keleti és a déli térségé növekszik, ezért is fontos a keleti és déli nyitás politikája. Kiemelte, hogy az elmúlt három év gazdasági növekedése azt mutatja, hogy a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) "tud Európa gazdasági motorja lenni" - mondta. Nagy-Britannia unióból történő kilépésével összefüggésben kiemelte: el kell érni, hogy az Európai Unió fair módon kezelje a folyamatot. Utalt arra, hogy Magyarországon jelenleg 800 brit vállalkozás ötvenezer embert foglalkoztat, Anglia az ötödik legnagyobb befektető hazánkban. "Támogatjuk egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötését" Nagy-Britanniával - jelezte az államtitkár. Szabó László szerint a legnehezebb helyzetben a londoni pénzügyi központ, a City van, amely az Európai Unió összes pénzügyi tranzakciójának a 75 százalékát kezeli. Ehhez képest Frankfurtban ennek egytizedét bonyolítják. Ha a bankszektor elkerül Londonból, 90 ezer ember munkahelye szűnik a meg a Cityben - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.