Közélet

Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia

Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia

2017. március 24., péntek
Áder János: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia
DUDA, Andrzej; Áder János

Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az Európai Uniónak (EU) a nemzetállamok közösségének kell maradnia - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Az

Andrzej Duda

lengyel államfővel folytatott egyeztetésről beszámolva Áder János elmondta: kettejük között egyetértés van abban, hogy "nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk". "Mi azt szeretnénk, hogy a nemzetállamok jogosítványai, szuverenitása a jövőben is megmaradna, miközben egyébként az EU céljaival egyetértünk" - szögezte le. Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra a két ország "nem migrációs választ akar adni", hanem a családpolitika fejlesztésére, a családtámogatási rendszer bővítésére helyezi a hangsúlyt. "Egészen más válasz ez, mint amire egyébként néhány más nyugat-európai ország vállalkozik" - mutatott rá Áder János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.