Közélet

Túlértékelik Szent-Györgyi hazájában a C-vitamint?

Túlértékelik Szent-Györgyi hazájában a C-vitamint?

2017. február 1., szerda
Túlértékelik Szent-Györgyi hazájában a C-vitamint?
Szent-Györgyi

Többek között ezt állítják egy friss kutatási eredményre hivatkozva egy interjúban. A cikkben szereplő agykutató az állati eredetű C-vitamin mellett teszi le a voksát. Egy ismert szegedi egyetemi professzort, Szent-Györgyi Albert tisztelőjét, Dux Lászlót kértük fel arra, hogy értékelje a leírtakat.

Egy olvasónk kereste meg lapunkat egy internetes oldalon olvasott

interjú

ügyében. A marketing célokat szolgáló anyaggal újságírónk is többször találkozott, a Facebookon rengetegen, köztük szegediek is, osztották meg a cikket.

Clemens Zsófia

agykutató, aki életrajza

szerint

a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika tudományos főmunkatársa, úgy gondolja, tévedett Szeged Nobel-díjasa, nem kell C-vitamin tablettákat szedni, elég egészséges ételeket ennünk. Azt állítja, „a növényi környezetben megtalálható C-vitamin teljesen másképpen viselkedik biokémiai szempontból, mint az állati táplálékban előforduló”. Az agykutató szerint az emberekben rendkívül torz kép él a C-vitaminról.

Dux Lászlót

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát kértük fel arra, hogy értékelje a cikkben olvasottakat.

dux_laszlo01_gs

„Biztos, hogy mindenhez kötődünk, amely a magyar szellem, a magyar tudomány csúcseredményeihez tartozik, de ezeket megfelelően kell kezelni” – vélekedett a professzor. Dux László leszögezte, semmiképpen sem szabad ebbe azt beleképzelni, hogy

Szent-Györgyi Albert

saját magát akarta volna előtérbe helyezni, hiszen nem is szabadalmaztatta felfedezését, az emberiség javát kívánta csak szolgálni. „A C-vitamin, az aszkorbinsav egy konkrét szerkezettel bíró molekula. Az utóbbi évtizedek legtöbb készítménye esetében se nem növényből, se nem állatból izolált C-vitamin, hanem kémiai szintézis útján történt az előállítás” – mondta professzor. Emlékeztetett arra, hogy Szent-Györgyi Albert azért ment Chicagóba, hogy a vágóhidakon elegendő mellékvesét gyűjthessen, hogy ezekből tudjon C-vitamint izolálni. Nagy áttörést jelentett, amikor kiderült, a C-vitamint jó hatásfokkal ki lehet vonni a Szeged környéki paprikából. „Azt azonban a kutatónőnek be kellene bizonyítania, hogy amikor ez aszkorbinsavként kivonásra került, vagy szintetizálták, akkor lényeges biokémiai különbség lenne. Az lehetséges, hogy ha valaki táplálékkal veszi fel, akkor az abban lévő egyéb oxidáló, redukáló hatású anyagok, vagy más kémiai anyagok kétségtelenül befolyásolhatják a benne lévő C-vitamin viselkedését. Azonban az állati és növényi eredetű C-vitamin között nem szoktunk biokémiailag különbséget tenni” – hangsúlyozta Dux László.

Ascorbic_acid_structure

Azt, hogy a tablettából mennyi hasznosul, az adott cég termékén lehet mérni Dux László szerint. A C-vitamin antioxidáns hatású vegyület, a szervezetben különféle molekuláris rendszereknek oxidált, redukált állapotát befolyásolni képes. „Van, ahol redukált állapot szükséges, más rendszerek esetén viszont pont az oxidált állapot a jó. Nem lehet minden állapotra azt mondani, hogy a C-vitamin előnyös hatású” – magyarázta. A tanszékvezető egyetemi tanár azzal egyetért, hogy talán kicsit már túlzásba visszük a C-vitamin tabletták szedését, nem kell „mindig vitamint vitaminnal fogyasztani”. A túlzott bevitel nem hoz hasznot, sőt a vesekőképződés miatt akár káros is lehet. Figyelmeztet is azonban egyben, a másik véglet felé sem szabad kitérni, mert a C-vitamin nélkül hiánytünetek következnek be, például a tengerészek több hónapos hajóútját követően kialakult állapot, a skorbut. A cikkel kapcsolatban a professzor is kiemelte, egyértelműen egy adott típusú diétát népszerűsít, ami vitatott, s sokak nem tartják minden szempontból bizonyítottnak előnyeit. Az olvasók mint tudományos ismeretterjesztést értékelik az anyagot, de általában egy hasonló jellegű cikk végén nem árjegyzék található, ő szívesebben olvasta volna e nélkül az interjút. Hangsúlyozta, hogy ennek ellenére is Clemens Zsófia néhány közkeletű tévedésre felhívja a figyelmet, egyes tudományos kiegészítésekkel maga is egyetért, mint például azzal, hogy miért érdemelte ki a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.