Közélet

Szijjártó Péter: Magyarország gázellátása 2021-ig biztosított

Szijjártó Péter: Magyarország gázellátása 2021-ig biztosított

2017. február 20., hétfő
Szijjártó Péter: Magyarország gázellátása 2021-ig biztosított
Altusz Kristóf; Szijjártó Péter

Minden elemében létrejött az a megállapodás, amely biztosítja Magyarország gázellátását 2021-ig - olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy "Történt-e konkrét megállapodás a gázszállítási szerződés ügyében".

Szijjártó Péter

az Országgyűlés honlapján közzétett levelében emlékeztetett arra, hogy

Vlagyimir Putyin

orosz elnökkel még 2015. februári budapesti látogatása alkalmával sikerült megállapodni arról, hogy meghosszabbítják a 2015 végén lejárt, magyar szempontból előnytelen, húszéves gázvásárlási szerződést, annak érdekében, hogy új és jó feltételekkel, 2021-ig tudja Magyarország felhasználni a 2015-ig fel nem használt szerződéses gázmennyiséget, és azt ne kelljen felhasználatlanul kifizetni. Ez a megállapodás minden elemében létre is jött, és 2021-ig Magyarország gázellátása biztosított - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője. A külügyminiszter jelezte: e megállapodás birtokában kezdődhetnek el a 2021 utáni időszakról való tárgyalások, ami Magyarország mint vevő számára kedvező helyzetet biztosít, hiszen nincs vásárlási kényszerhelyzet. A magyar energetikai kormányzat nagyon régen volt utoljára olyan helyzetben, hogy négy évre előre tudott volna biztonságos pozícióból tárgyalni gázvásárlásról - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.