Közélet

Negyedmilliárdot csoportosítana át a Jobbik Szeged költségvetésében

Negyedmilliárdot csoportosítana át a Jobbik Szeged költségvetésében

2017. február 9., csütörtök
Negyedmilliárdot csoportosítana át a Jobbik Szeged költségvetésében
toth_peter02_gs

Harminchat pontban foglalta össze a költségvetési módosítóit a szegedi Jobbik, s a párt önkormányzati képviselője leszögezte, hogy sem a saját, sem a cégvezetők, sem pedig a városvezető és az alpolgármesterek béremelését nem szavazza meg a pénteki közgyűlésen.

Tavaly félszáz, most 36 pontból álló módosító indítványt nyújtott be a Jobbik a városi büdzsétervezethez és nagyjából 250 millió forint átcsoportosítására tesz a párt javaslatot.

Tóth Péter

önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján közölte, ezúttal is a cégek és pluszfeladatokból csoportosítanának át forrásokat például a szociális területre. Mint mondta, évek óta tapasztalható, hogy a tűzifaosztásra minden évben jelentős a túljelentkezés, ezért ezt a keretet 25 millió forintra emelné a szegedi Jobbik. Ezen felül az idősügyi támogatási keretet 19 millióra emelnék, míg a fogyatékosügyi támogatási keretet 7-re. Ezen felül a beruházók idetelepülését is támogatnák a vállalkozások mellett. Tóth Péter sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy a városban praktizáló házi- és gyermekorvosok közül sokan már elérték a nyugdíj korhatárt, és ha nincs állami segítség a helyzet orvoslására, akkor az önkormányzatnak kell ösztönzőrendszert kialakítania, hogy ne szűnjenek meg további praxisok. A jobbikos módosítók sorából ezúttal sem hiányoznak a biztonságpolitikai kérdések, így a közterületi kamerarendszer fejlesztését most is szorgalmazzák, továbbá a polgárőr szervezetek támogatását. Tóth elmondta, hiába hívták fel a figyelmet az elmúlt két évben több alkalommal is arra, hogy az IKV házakban nem megfelelő a közbiztonság, ezt nem tudja kezelni a város ingatlankezelő cége, így továbbra is azt szeretnék, hogy az IKV Zrt. által fenntartott épületekben állítsák vissza a portaszolgálatot és a rendészeti feladatokat is a jelenleginél komolyabb szinten lássák el. Tóth Péter szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy rászoruló bérlők néhány család miatt nem tudnak nyugodtan élni egy társasházban. Az első városi Trianon emléknap megtartására 400 ezer forintot szánna a Jobbik, bár Tóth nem lát sok esélyt arra, hogy ezt a módosítóját elfogadná a baloldali többség. Mint elmondta, közeleg a századik évfordulója ennek a sorstragédiának, és nem tartaná szerencsésnek, ha csak az adott évben jutna eszébe a városvezetésnek, hogy erre bizony emlékezni illik. A 36 módosítón kívül is benyújtott egyet Tóth Péter, méghozzá a polgármester és az alpolgármesterek fizetésemelésével kapcsolatban. Ahogy már a

múlt heti sajtótájékoztatóján

is kifejtette, az alpolgármestereknek a városvezető illetményének nem a 90, hanem a 70%-át kellene kapniuk szerinte, és azt is megjegyezte, hogy

Botka László

sem lenne köteles felvenni a néhány ezer forint híján bruttó egymilliós fizetését, lemondhatnak annak egy részéről a törvény szerint. A jobbikos honatya javaslata azt tartalmazza, hogy éves szinten nagyjából 7,2 millió forintot jelentene, ha a három alpolgármester Botka illetményének 70%-át kapná, nem pedig a maximumot, s ezt a pénzt a koraszülött mentő alapítványnak csoportosítaná át. „Nem tartjuk helyesnek, hogy olyan alpolgármesterek kapjanak fizetésemelést, akik közül az egyik vádlott egy bírósági ügyben, a másik összetörte a szolgálati autóját, míg a harmadik a fejlesztési pénzekkel trükközik” – közölte Tóth Péter. Hozzátette, nemcsak a városvezetők fizetésemelését nem fogja támogatni a pénteki közgyűlésen, hanem a cégvezetők és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának emelését sem. Megjegyezte, sem az ország, sem pedig Szeged városa nincs olyan helyzetben, hogy ilyen szintű emeléseket hajtsanak végre. Szerinte nagyon rossz üzenete van annak, ha az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé kikiáltott Botka László elfogadja a kormány ajánlatát az illetményemelés tekintetében, hiszen megtehetné, hogy lemond az emelésről, illetve várja azok jelentkezését is, akik idén 200 ezer forintos fizetésemelést kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.