Közélet

Államfőt választanak Németországban

Államfőt választanak Németországban

2017. február 12., vasárnap
Államfőt választanak Németországban

Megválasztja vasárnap Németország új államfőjét a Berlinben ülésező szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung), az öt év után távozó Joachim Gauck utódja várhatóan Frank-Walter Steinmeier volt külügyminiszter lesz.

A jelképes szerepet betöltő, reprezentatív feladatokat ellátó szövetségi elnököt az alkotmány értelmében nem közvetlenül a választópolgárok választják meg, hanem a szövetségi közgyűlés, amelynek kizárólag ez a feladata. A testület tagjai a szövetségi parlament (Bundestag) mindenkori képviselői, és ugyanilyen számú küldöttet delegál a 16 tartomány a helyi parlamenti erőviszonyok arányában. A megbízatás öt évre szól. Az államfőt egyszer lehet újraválasztani. A Bundestagban 630 képviselő foglal helyet, a szövetségi közgyűlésnek így 1260 tagja van, az abszolút többséghez pedig 631 támogató szavazat szükséges. Az első két választási fordulóban csak abszolút többséggel lehet győzni, a harmadikban már a relatív többség is elegendő, vagyis azt választják meg államfőnek, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg a jelöltek közül.

Frank-Walter Steinmeiert

, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusát várhatóan már az első fordulóban megválasztják a második világháború utáni Németország 12. államfőjének, mert a kormánypártok - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD - közösen jelölik, és együtt 923 szavazatuk van az államfőválasztó testületben. A volt külügyminisztert az ellenzéki Zöldek és a liberális FDP soraiból is sokan támogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.