Közélet

Tüttő kutyának is csípte a lábát a járdára szórt só

Tüttő kutyának is csípte a lábát a járdára szórt só

2017. január 11., szerda
Tüttő kutyának is csípte a lábát a járdára szórt só
hack_janos004kf

Már csak a járdán látható foltok árulkodnak róla, hogy a múlt heti erős fagy miatt hol homokkal, hol sóval szórták le az utakat. A legnépszerűbb szegedi kutyás közösségi oldal felhasználói sokat is bosszankodtak utóbbi miatt, különösen nagy problémát jelentett ez Hack Jánosnak, kinek vakvezető kutyája mancsát csípte ki a só.

"Arra lettem figyelmes, hogy pár lépés után nem akar tovább menni a kutyám, félt, pedig ha munkáról van szó, nem ismer lehetetlent. Toporgott, lassabban haladt, megállt és emelgette a lábait. Megvizsgáltam a talpát, mert belerakta a kezembe, hogy segítsek rajta. Akkor éreztem, hogy a száraz idő ellenére nedves a mancsa, valószínűleg a só kezdett el felolvadni rajta. Később a hóban próbálta meg lemosni magának, egészen elképesztő, ahogyan gondolkodik, ahogyan helyzeteket old meg" - idézte fel portálunknak a múlt hét pénteki eseményeket. A Szegedi kutyások Facebook-csoportban, ahol

Hack János

tippeket kért a közösségtől, a felhasználók rögtön a segítségére siettek: Tüttő, a hatéves vakvezető kutya két pár cipőt kapott ajándékba. "Sajnos nem váltak be a cipők, mert bizonytalanná vált benne a közlekedése, még otthon is, ahol csak szoktatni próbáltuk. Játékos keretek között ismertettük vele, hogy megtanuljon nem azzal foglalkozni, ami a lábán van. Ám egy tapodtat sem volt hajlandó menni. Úgy döntöttük, inkább nem erőltetjük, a kiképző is azt mondta, hogy elmehet a kedve a munkától." A járdát sózni nem tilos, de konyhasó és útszóró só helyett a fás szárú növények védelme érdekében alternatív csúszásmentesítő megoldásokat választani. Ilyen lehet a kalcium-kloriddal kevert jégoldó zeolit, mely bár drágább a berögzült konyhasónál, nem marja ki az állatok lábát, nem tesz kárt a cipőkben, a ruhában, ráadásul havazás előtt is kiszórható. A faforgács is jó megoldás lehet, akárcsak a homok, ugyanakkor kevésbé szép és koszos megoldást jelenthet még a hamu is. Hack Jánosnak azóta van kutyája, hogy teljesen elveszítette látását. Korábban született a vártnál, s annak ellenére, hogy gyermekként gyengébben látott a többieknél, az orvosok arra figyelmezették, nincs kizárva, hogy megvakul. Ez 19 évvel ezelőtt következett be, akkor még egy ideig Orosházán élt.

hack_janos001kf

A férfi csak néhány hete lakik a Tisza-parti városban, a fővárosból költözött Szegedre, mert ide csábította a szerelem. Díjnyertes labradorjával rendszeresen sétálnak a városban, a négylábú segítségét hívja akkor is, ha hivatali ügyeit kell intéznie, vagy ha egy újabb esélyórára kell igyekeznie valamelyik szegedi iskolába, esetleg vállalathoz. Tüttő favorit az iskolákban, a gyerekek imádják. "Hozzá van szokva a figyelemhez, imád a középpontban lenni. Fontos azonban, hogy ha rajta van a hám, idegenek nem simogathatják, a közlekedésből nem szabad kizökkenteni" - figyelmeztette azokat, akik nem ismerik a vakvezető kutyákkal kapcsolatos szabályokat. Hozzátette, ha hívják, szívesen vállal érzékenyítő kurzusokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Vallja, nincs buta kérdés, hiszen a megválaszolatlan témák csak további feltevéseket, félreértéseket szülnek, így nem ismerik meg a fogyatékkal élők mindennapjait, s azt sem tudják, hogyan lehetnének segítségükre az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön. Minden napra jut valamilyen atrocitás - avatott be az elkeserítő részletekbe, még a legjobb szándékú gyalogos is képes balesetveszélyes szituációba keverni őt csak azért, mert nem tudja, hogy milyen módon segíthetne neki. A tömegközlekedéssel sem jobb a helyzet, gyakran a vezetők hozzáállása is hagy kívánnivalót maga után. "Kedd reggel történt, hogy a buszsofőr nem nyitott ki az első ajtót. Megesik, hogy nem állnak be rendesen a buszmegállóba, mankóval és kutyával pedig speciális a helyzet, alig tudunk felszállni a járműre, hát még ha nem is alacsonypadlós járat. A másik, amikor nem szól a hangosbemondó és nem tudom, melyik megálló következik. Volt, aki elnézést kért ezért, és volt, aki közölte, őt zavarja a hang." Hack János szerint így is óriási különbség van a szegediek és a budapestiek mentalitásában, saját bevallása szerint sosem költözne vissza a fővárosba. "Bőven elég csak a féléves ellenőrzésekre visszajárni Tüttővel."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.