Közélet

Tárki: fölényesen vezet a Fidesz

Tárki: fölényesen vezet a Fidesz

2017. január 30., hétfő
Tárki: fölényesen vezet a Fidesz
Az Országgyûlés plenáris ülése

Továbbra is jelentős fölénnyel vezet a Fidesz–KDNP – derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A kormánypártok a pártválasztók körében 52, a Jobbik 20, míg az MSZP 15 százalékon állt. Rajtuk kívül csak a Demokratikus Koalíció jutna be a parlamentbe, ha önállóan indulnának - írja az origo.hu.

Az elmúlt negyedévben a pártpreferenciák terén a legnagyobb változás a pártot nem választók arányának 5 százalékpontos csökkenése volt. Októberben a választók 40 százaléka, januárban már csak 35 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártkínálatból, vagy nem nevezte meg választott pártját –

derült ki a Tárki legfrissebb felméréséből

. Ami az egyes pártok támogatottságának alakulását illeti, alig van statisztikailag is mérhető változás. A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP támogatottsága októberben és januárban egyaránt 33 százalékon állt, míg a pártválasztók körében az októberi 54 százalék után januárban 52 százalékot ért el. A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 10 százalékról 13 százalékra, a pártválasztók körében pedig 17 százalékról 20 százalékra nőtt. A szocialista párt esetében teljes mértékben a változatlanság jellemző, hiszen a teljes népesség körében októberben és januárban egyaránt 9 százalékon, a pártválasztók körében pedig szintén mindkét hónapban 15 százalékon áll az MSZP. A többi ellenzéki párt támogatottsága is változatlan: a teljes népesség körében a DK mindkét hónapban 4 százalékon, az Együtt 1 százalékon áll, a PM tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot, miközben az LMP októberben 2 százalékot, míg januárban 3 százalékot ért el; a pártválasztókon belül a DK szintén mindkét hónapban 6 százalékot, az Együtt 2 százalékot, a PM 1 százalékot kapna, míg az LMP októberben 3 százalékon, januárban pedig 4 százalékon állt. A személyes kérdezésen alapuló adatfelvétel 2017. január 13–23. között zajlott 999 fős országos véletlen mintán, ami reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.