Közélet

Szijjártó: a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében

Szijjártó: a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében

2017. január 23., hétfő
Szijjártó: a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében
Szijjártó Péter

Nagyon hosszú idő után úgy látjuk, hogy a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel hétfőn Moszkvában folytatott tárgyalása elején.

Mint mondta, a magyar kormány nagyon komolyan készül

Vlagyimir Putyin

orosz elnök februári budapesti látogatására. Rámutatott, hogy a kétoldalú viszony sokat szenvedett a nemzetközi szankciós környezetben, de a közösen elhatározott gazdasági együttműködési programok - a regionális együttműködés, az oroszországi magyar technológiai beruházások, elsősorban a mezőgazdaság terén, és a gépipari együttműködés - jól fejlődnek. Szijjártó Péter kijelentette, hogy nemcsak külügyminiszterként, de személyesen is várta, hogy találkozhasson Lavrovval. Köszönetet mondott tárgyalópartnerének az orosz részvétnyilvánításért a veronai buszbaleset miatt. A Moszkvában tárgyaló magyar delegáció a nemzeti gyásznap miatt fekete szalagot visel. A magyar-orosz külügyminiszteri találkozó célja a februári budapesti csúcstalálkozó sikerének előkészítése - jelentette ki

Szergej Lavrov

orosz külügyminiszter Szijjártó Pétert fogadva. Lavrov szerint a megbeszélésen egyúttal áttekintik a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy évvel ezelőtti moszkvai tárgyalásain elért megállapodások végrehajtását. A múlt héten

Marija Zaharova

orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy a külügyminiszteri találkozón a kétoldalú viszony aktuális kérdéseit vitatják meg, különös hangsúllyal azoknak a megállapodásoknak a megvalósítására, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016. február 17-i moszkvai találkozóján jöttek létre. "A tervek szerint eszmecserét folytatnak majd nemzetközi kérdésekről, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet, az Európai Unióval és a NATO-val való viszonyt, az európai migrációs válságot és az ukrajnai helyzetet" - tette hozzá.

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.