Közélet

Rétvári: javult a helyzet a gyermekszegénység terén

Rétvári: javult a helyzet a gyermekszegénység terén

2017. január 6., péntek
Rétvári: javult a helyzet a gyermekszegénység terén
Rétvári Bence; Wallenberg, Raoul; Erdõ Péter

A gyermekszegénység terén tapasztalható javulást hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Családháló.hu oldalon pénteken megjelent interjúban.

Fontos és pozitív eredménynek nevezte a politikus, hogy az Eurostat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egységes európai évenkénti felmérése alapján javult a helyzet a gyermekszegénység terén. A 18 év alattiak körében a szegénységi arány 2014-hez képest 5,1 százalékponttal mérséklődött, ami azt jelenti, hogy csaknem 47 ezer gyermekkel kevesebb nélkülöz - közölte. Kiemelte emellett, hogy már 800 ezer gyermek jut ingyenes tankönyvhöz, és további 2 milliárd forinttal bővül a gyermekétkeztetésre fordított összeg. A gyermekvállalási kedvvel kapcsolatos kérdésre

Rétvári Bence

azt mondta: a kormány 2010-ben szembenézett Magyarország aggasztó demográfiai helyzetével, felvette a kesztyűt, így mára sikerült elmozdulni a mélypontról. A családbarát intézkedések és a javuló gazdasági teljesítmény hatására a demográfiai mutatók elkezdtek javulni - hangsúlyozta, az egyik legfontosabb népesedéspolitikai eredménynek pedig azt nevezte, hogy a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-ös szintről 1,44-re emelkedett. Kiemelte továbbá, hogy a korábbi évek alacsony házasodási kedve is pozitív irányra váltott: a házasságkötések száma 2015-ben 30 százalékkal haladta meg a 2010-es adatokat. Az interjúban az új bölcsődei rendszerről is szó volt, amelyet az eddiginél sokkal rugalmasabbnak, az igényekhez alkalmazkodónak nevezett az államtitkár. 2017-től már nem csak a tízezernél több lakosú településeken kell bölcsődét működtetni. Ha legalább öt kisgyermek szülei kifejezetten kérik az ellátást, vagy ahol legalább negyven, három éven aluli kisgyermek él a településen, az önkormányzat kötelező feladata lesz megszervezni a kisgyermekek napközbeni ellátását - részletezte, hozzátéve, hogy minderre két év felkészülési időt, fejlesztési pénzeket és üzemeltetési normatív támogatást kapnak az érintett települések. Közölte: európai uniós forrásokból a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre új bölcsődei és óvodai férőhelyek létrehozására, valamint a már meglévők korszerűsítésére. A családi otthonteremtési kedvezményről, a csokról szólva Rétvári Bence kifejtette: a bevezetés óta eddig 34 500 család vette igénybe a kedvezményt, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent. A legnagyobb, tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, amiből jól látszik, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni - mondta. Tájékoztatása szerint az érdeklődő családok közel 40 százaléka, mintegy 39 ezren új lakás építésére, vásárlására szeretnék felvenni a támogatást, több mint felük (56 százalék), körülbelül 54 ezer pár használt lakás vásárlását tervezi, és 4 százalékuk, 4 ezer család gondolkodik meglévő otthona bővítésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.