Közélet

Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak

Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak

2017. január 6., péntek
Megeszi a szemét Móravárost – nincs gazdája az illegális hulladéknak
szemetes_moravaros01_gs

A Kolozsvári tér mindkét végében zsákokban áll az „ottfelejtett” hulladék, a kupac tetején az ősszel lehullott falevelek díszelegnek, ami jelzi, hogy hosszú hónapok óta senki sem gondoskodott az elszállításáról. Ez az egyik neuralgikus pontja Móravárosnak, de a körzet más részeit is egyre több szemét borítja.

„Tavaly augusztus elején a gyerekeimmel és egy barátjukkal összeszedtük a Kolozsvári téren kívüli részeken felhalmozódott szeméthalmokat Móravárosban, és a Sándorfalvi úti hulladéklerakóba szállítottuk öt kisteherautóval. Egyszerűen zavart, hogy rendezetlen a környezet, ahol élek. Azóta azonban ismét szeméthegy gyűlt fel a körzetben. Nem állapot, hogy Móravárosnak nincs gazdája! Itt vagyunk a belvárostól mindössze másfél kilométerre és bármerre nézünk, szemetet látunk. Természetesen részt is veszek egy szemétszedési akcióban, segédkezek az elszállításban is akár, de nem hiszem, hogy az én dolgom lenne a városrész tisztántartása” – nyilatkozta portálunknak felháborodva

Bíró Gyula

. A környéken élő férfi emlékeztetett, az előző ciklusban a körzet képviselője a fideszes

Nógrádi Tibor

volt, aki nemcsak önkéntes szemétszedési akciókat hirdetett, hanem maga is kesztyűt húzott és szedte össze a mások által hátrahagyott hulladékot, hogy rendezett legyen Móraváros. Bíró Gyula szerint ma ez koránt sincs így, sokkal több idő telik el, mire elszállítják az illegálisan lerakott zömében kommunális hulladékot. A férfi fotós kollégánkkal végigjárta Móraváros szeméttel borított pontjait. A Kolozsvári tér egyik végén 50-60 zsák szemét van, a másikon nagyjából 5, de a Kaszás és Rákóczi utcák kereszteződésénél, a Szél utca Kalandpark felőli főbejáratánál, a Cserepes soron a Sancer tónál a kerítésnél is illegális hulladék lerakat van, továbbá a Napfénypark mögött a kamionparkolónál, illetve a másik felén a laktanya kerítése mellett is. Bíró Gyula azt tartja felháborítónak, hogy hosszú hónapokig nem gondoskodik senki a hulladék elszállításáról, a Kolozsvári téren például kora ősz óta biztosan ott éktelenkednek a szemeteszsákok, hiszen belepték azokat a lehullott falevelek. „A tér igencsak mostoha gyermeke a körzetnek, a tavalyelőtt szeptemberben megrendezett Móravárosi Napok után összegyűjtött több tucat zsáknyi hulladék még következő év májusában is ott éktelenkedett, amikor szóltam, hogy ideje lenne gondoskodni az elszállításáról” – fűzte hozzá Bíró Gyula. Kitért arra is, hogy az illegális hulladéklerakásért nem lehet a környékbeli romákat okolni, hiszen a kommunális hulladékban Pick szalámi csomagolást, a boltokban kapható egyik legdrágább tej dobozait lehet látni vagy épp meggyszószos üveget – s ezekre a termékekre bizony nincs pénze a szegregátumban élő romáknak.

szemetes_moravaros12_gs

A körzet önkormányzati képviselője,

Kardos Irén

portálunknak elmondta, tud a problémáról, évente több alkalommal meg is rendeli a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től az illegális hulladék elszállítását, amit képviselői keretéből fizet ki. Azt ígérte, hogy a Kolozsvári térről 2-3 héten belül elszállíttatja a szemetet, még a Waldorf-iskola jelzésére vár, hogy az ő hulladékukkal egy körben vigyék el a hulladékot. A képviselő szerint a probléma egyik oka abban keresendő, hogy a hulladékszállítást immár nem a város cége végzi, így a környezetgazdáknak nincs anyagi keretük erre a munkára. A lakosok egy része pedig kisebb űrtartalmú kukát rendelt, így ha nem fér bele a kapott új edényzetbe a szemetük, akkor illegálisan lerakják. Kérdésünkre hozzátette, természetesen vannak, akik akkor is szemetelnek, ha van hova tenniük kommunális hulladékot, szerinte a lakosság szemléletformálására több gondot kell fordítani, hogy legyen igénye az embereknek saját környezetük rendben tartására. „Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy zsákba teszik az emberek a szemetet és lerakják a szomszéd elé, ahelyett, hogy elvinnék a hulladéklerakóba. Ha már ugyanis egyszer zsákba tette és elszállította otthonától, akár vihetné oda is, ahol átveszik” – fogalmazott Kardos Irén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.