Közélet

Akár 30 százalékkal is kevesebb szőlő várható idén + FOTÓK

Akár 30 százalékkal is kevesebb szőlő várható idén + FOTÓK

2017. január 22., vasárnap
Akár 30 százalékkal is kevesebb szőlő várható idén + FOTÓK
opusztaszer_vince_napi_vesszovagas19_gs

Szerényebb szőlőtermést jósoltak a tavalyinál a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Vince-napon, a hagyományos vesszővágást követően.

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány a Vince-napi vesszővágás az ópusztaszeri emlékparkban, hiszen a település számos kapcsolódási pontot mutat a szőlészettel. Régészeti feltárások bizonyítják, hogy a térség legnagyobb borospincéje itt volt, tehát a szeri monostor központi szerepet töltött be a borászatban.Az emlékparknak mint kiállítóhelynek, emlékhelynek hivatása és kötelezettsége, hogy a néprajzi hagyományok és a jeles napok tradícióit tovább éltesse - köszöntötte a borrendeket

Kiss Róbert Károly

igazgatóhelyettes. Szent Vince napja alkalmából huszonegyedik alkalommal gyűlt össze a tizenhat Kárpát-medencei borrend képviselője Ópusztaszeren. A néphagyomány szerint ilyenkor megjósolják az idei szőlőtermést, ezen a tájegységen ezt vesszővágással teszik. Mint a mondás is tartja: ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Vagyis, ha ezen a napon enyhe az idő, akkor jó bortermés várható az esztendőben.

Kalmár István

mórahalmi hegybíró a szőlővesszők levágását követően megállapította, az elmúlt hetekben tapasztalt kemény fagyok nem tettek jót az ültetvényeknek. A tőkék és a szőlővesszők viszont nem fagytak el, a rügyek is jó állapotban vannak, így ha a szokatlanul hideg időjárás nem okoz további károkat, a tavalyinál 25-30 százalékkal kevesebb szőlőtermés várható. A termésjóslást követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend két új tagját. Az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.