Közélet

A doni hősök emléke előtt tisztelegtek a megye vezetői + FOTÓK

A doni hősök emléke előtt tisztelegtek a megye vezetői + FOTÓK

2017. január 12., csütörtök
A doni hősök emléke előtt tisztelegtek a megye vezetői + FOTÓK
koszoruzas_megye04_gs

Kakas Béla megyei elnök és Kovács Beáta megyei alelnök helyezte el a megemlékezés koszorúját és gyújtott mécsest a hazájukért hősi halált halt magyar honvédek emléke előtt tisztelegve.

A hagyományoknak megfelelően a Csongrád Megyei Önkormányzat az idei évben is megemlékezett Szegeden a doni áttörés évfordulójáról.

Kligl Sándor

Háború (vagy más néven Szabad emlékezés) című szobra méltó, de egyben megrendítő emléket állít a hadtörténetünk egyik legnagyobb katasztrófájában elesett, eltűnt, megsérült honvédjeink előtt. A 2. magyar hadsereget 1942-ben küldték a keleti frontra, német követelésre. Küldetésük eleve bukásra volt ítélve. Sokszoros túlerővel néztek farkasszemet, felszerelésük gyenge és elavult volt, a tartalékaik kimerültek, mínusz harminc-negyven Celsius-fokos hidegben kellett helyt állniuk, kétezer kilométerre hazájuktól. 1943. január 12-én a szovjetek iszonyatos erejű ellentámadást indítottak. A veszteség tragikus volt: a 2. magyar hadsereg gyakorlatilag megszűnt létezni. Az egész ország gyászolt, de sokáig tilos volt beszélni a katasztrófáról. A 2. hadsereg legalább 120 ezer fős veszteséget szenvedett halottakban, sebesültekben, hadifoglyokban, beleértve 20 ezer Csongrád megyei, 4728 szegedi katonát is, akik soha nem tértek vissza szeretteihez, örökre orosz földben nyugszanak. Emlékük, hősiességük és áldozatvállalásuk előtt tisztelget idén is a Csongrád Megyei Önkormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.