Közélet

Palkovics: januárban tárgyalhat a PISA-felmérésről a köznevelési kerekasztal

Palkovics: januárban tárgyalhat a PISA-felmérésről a köznevelési kerekasztal

2016. december 13., kedd
Palkovics: januárban tárgyalhat a PISA-felmérésről a köznevelési kerekasztal
Palkovics László

Várhatóan januárban tárgyal a köznevelési kerekasztal a PISA-felmérés eredményeiről - mondta Palkovics László oktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár jelezte: jövőre folytatódik a pedagógusok béremelése, amivel 2017-re összességében 50 százalékos növekményt érnek el.

Palkovics László

kérdésre válaszolva elmondta: a kormány számára jelentés készül és javaslatokat is kidolgoznak, ami a megújuló nemzeti alaptantervet, a pedagógusképzést és -továbbképzést, a módszertani fejlesztéseket egyaránt érinti majd. A köznevelési kerekasztal januári ülésére már a feldolgozott eredményekkel mennek - jelezte. Egy másik felvetésre reagálva közölte: a PISA-felmérés eredményeivel kapcsolatban elindult vizsgálat, nem arra vonatkozik, ki a felelős. Ha nem szerepel a tananyagban az a fajta megközelítés, amelyet a PISA mér, akkor nehéz tanítani. Ezért azt kell megnézni, miért nem szerepel a tananyagban - tette hozzá. Megismételte: a PISA egy alkalmazásorientált mérés, amely feltételezi, hogy a különböző diszciplínákat egymásra épülve, egymással koordinálva tanítják. Palkovics László kitért arra is, hogy 2017 szeptemberében a pedagógus-életpályamodell utolsó szakaszaként tovább nőnek a bérek, így összességében 50 százalékos bővülést érnek majd el; 2013 és 2016 között 226 milliárd forintot fordítottak e célra. Példaként említette, hogy egy pályakezdő, főiskolai végzettségű pedagógus 2013-ban 122 ezer forintot keresett, jövőre pedig 183 ezer forinttal számolhat. Egy húszéves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű, pedagógus I. fokozatban lévő nevelő bére pedig a 2013-as 173 ezerről jövőre 305 ezerre nő. Az emeléssel a tanárok jövedelme eléri a diplomások átlagjövedelmének 82 százalékát, ami meghaladja az OECD átlagát - jelezte az oktatási államtitkár. Elmondta azt is, hogy idén 35 ezer pedagógus számára hirdették meg a magasabb fokozatba kerülés lehetőségét, és 22 ezren jelentkeztek erre. Ebből a körből 9 ezren automatikusan megkapták a magasabb fokozatot a mentesítésre vonatkozó szabályok alapján, illetve azért, mert legfeljebb hét évvel állnak nyugdíj előtt. Azok közül, akik korábban sikertelenül töltötték fel a portfóliót, eddig 287-en éltek a megismételt lehetőséggel, a többieknek január 5-éig még módjuk van erre. Palkovics László közölte: az iskolák átvételéről ötszáz önkormányzattal kezdődtek tárgyalások, amelyek nyolc helyen nem zárultak még le. Reményei szerint ez az elkövetkező két hétben ezeken a helyeken is megtörténik majd - mondta, hozzátéve: Budaörsön, Gödöllőn és Salgótarjánban még nem volt testületi ülés erről. Ha nem sikerül megállapodni, akkor minisztériumi döntéssel kerülnek az iskolák a tankerületi központokhoz - mondta. Beszámolt arról is, hogy kedd délután lesz egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottságával, ez azonban elsősorban a munkáltatókat érintő technikai kérdésekről szól majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.