Közélet

Negyvennyolc törvényjavaslat elfogadását kezdeményezi a kormány tavasszal

Negyvennyolc törvényjavaslat elfogadását kezdeményezi a kormány tavasszal

2016. december 15., csütörtök
Negyvennyolc törvényjavaslat elfogadását kezdeményezi a kormány tavasszal
Az Országgyûlés plenáris ülése

Negyvennyolc javaslatot tartalmaz a kormány tavaszi törvényalkotási programja. A tárgyalni tervezett előterjesztések között szerepel egy új adózás rendjéről szóló jogszabály, új büntetőeljárási kódex, illetve a Magyar Pszichológus Kamara létrehozását kezdeményező javaslat.

A

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint az új adózási törvény célja az ügyfélbarát adóigazgatási rendszer létrehozása. Elfogadását májusra tervezik. A nagyobb terjedelmű törvényjavaslatok között új nemzetközi magánjogi kódex, az ügyvédi tevékenységről új jogszabály, valamint a magánynyomozásról törvény elfogadását kezdeményezi a kabinet. 2017 májusában tervezik benyújtani a 2018-as költségvetést és az azt megalapozó törvényjavaslatokat, amelyeket várhatóan júniusban fogad el a Országgyűlés. A programban szerepel az erdészeti informatikai szakmai adatbázist megteremtő erdőtörvény-módosítás. A halgazdálkodási törvény módosításával kötelező lehet a haltermelési létesítmények nyilvántartása, illetve lehetővé válik az őshonos halfajok halászata a bemutatási célú halászati engedély bevezetésével. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében módosulhat a filmtörvény. Forgalmazói kötelezettség lesz a filmalkotások magyar felirattal ellátása a hallássérülteknek, míg audionarráció készítése a vakoknak és gyengénlátóknak. Egyszerűsíthetik a keskeny nyomtávú, turisztikai célú kisvasutak szabályozását a vasúti közlekedésről szóló törvény módosításával. Az indoklás szerint azért, mert aránytalan, ésszerűtlen terhet jelent, hogy ezekre a vonatokra is a normál nyomtávú, közlekedési célú nagyvasutak szabályai vonatkoznak. Az Egri Főegyházmegye tulajdonába kerülhet a helyi érseki palota alatt található, közterületről nyíló pincerendszer az egyes állami tulajdonú ingatlanok egyházi tulajdonba adásáról szóló törvény változtatásával. Módosulhat a vízi közműről szóló törvény, hogy csökkenjenek a lakásvásárlás gazdasági terhei, továbbá hogy elősegítsék az ágazatban a rekonstrukciós feladatok megvalósítását. Napirendre kerülhet a gyermekvédelmi törvény, valamint a családtámogatási törvény módosítása is. Utóbbiban a gyermekvállalás ösztönzése céljából módosíthatják a családok pénzbeli támogatásával kapcsolatos szabályokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.